Gazdaság

Adóparadicsom lett Magyarország

húszezer forint (forint, pénz, húszezer)
húszezer forint (forint, pénz, húszezer)

Egyre nő az olyan világcégek száma, amelyek a hívogató adórendszer miatt Magyarországon parkoltatják a pénzüket – írja a HetiVálasz.

A lap szerint a nemzetközi tanácsadó irodák újabban Magyarországot is adótervezési célországként tartják számon brosúráikban. Olyan uniós tagállamokkal kerültünk e szempontból egy kalap alá, mint Hollandia, Luxemburg, Ciprus vagy Málta. A HetiVálasz legújabb száma listát közöl a nálunk feltűnő offshore lovagokról. A lajstromban szerepelnek olajfúrótorony-tulajdonosok, hadireptér-üzemeltetők és eukaliptuszpép-kereskedők is, akik a bevételeiket hazánkba terelik. De az elmúlt két évben drasztikusan nőtt azon cseh és szlovák vállaltok száma is, melyek virtuális lerakatot létesítettek Magyarországon.

Szakértők ennek okaként említik az alacsony társasági adót, az osztalékok és a tőkeműveleti nyereségek adómentességét, továbbá a jogdíjbevételek kedvezményes terhelését.

Azt hihetnénk, hogy ha a gigászoknak megéri hozzánk települni, akkor nyilván a korábban adóparadicsomokba menekített magyar vagyonok is hazatérnek. A valóság viszont az, hogy a tavalytól az idei év végégig élő (tízszázalékos utólagos adófizetéssel járó) offshore amnesztia legfeljebb 80 milliárd forintot csábít haza – ami szakértőink becslése szerint a külföldi árnyékzónákban parkoltatott honi pénzek 2-3 százaléka – olvasható a lapban.

Az adószakértők egyesületének elnöke szerint év végéig még jelentősen javulhat ez az arány. Herich György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön azt mondta, 2012 utolsó napjaiban még jelentős összegek érkezhetnek Magyarországra. A szakértő szerint egyébként az adóamnesztiával kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok vegyesek. Népszerűsége általában annak függvénye, hogy milyen az adott ország gazdasági környezete, és hogy a pénzüket külföldre menekítők elhiszik-e: anonimitásban maradhatnak, és megéri visszavinni a vagyonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik