Gazdaság

Zsebből perkált a revizoroknak

Egy adótartozó vállalkozót szorítottak sarokba az adóellenőrök azzal, hogy lefoglalták az árukészletét. Ez után derült ki, hogy zsebből is ki tudja fizetni a kétmilliós adótartozását.

Az adóhatóság tapasztalatai szerint rögtön előkerülnek akár millió forintos adótartozások is, ha az árukészlet a tét. Az adókötelezettségeiket önként nem teljesítők ugyanis gyakran térnek jobb belátásra, ha azt tapasztalják, hogy árukészletük lefoglalása a tét.

Így történt ez nemrégiben is, amikor egy budapesti vállalkozó a frissen érkezett árukészletének lefoglalása közben fizette ki adótartozását. Tizennégyezer pár női lábbelit szállított egy majd kétmilliós adóhátralékkal rendelkező budapesti cégnek egy kamion, amikor Rajka térségében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei felfigyeltek a szállítmányra. A társaság telephelyén pedig már revizorok és végrehajtók várták a rakományt, ahol az éjszakába nyúló akció végére az utolsó fillérig behajtották a tartozást.

A budapesti telephelyre az esti órákban megérkező kamiont már adóellenőrök és végrehajtók fogadták, akik tájékoztatták a tulajdonost, hogy amennyiben fennálló tartozását helyben nem egyenlíti ki, az árukészletet lefoglalják. A cég képviselője először megtagadta a fizetést, ám amint megkezdődött az árukészlet leltározása és zár alá vétele, számára is nyilvánvalóvá vált: vagy rendezi tartozását, vagy búcsút mondhat a szállítmánynak. A vállalkozó mintegy másfélmillió forint készpénzt vett elő a zsebéből, majd a még fennmaradó 220 ezer is előkerült. Az éjszakába nyúló akció eredményeként végül a cégvezető maradéktalanul kifizette fennálló tartozását.

A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság tapasztalatai szerint az adókötelezettségeiket önként nem teljesítő adózók gyakran jobb belátásra térnek, ha árukészletük lefoglalása a tét. Sok esetben bizonyosodott már be, hogy az adóhátralék nem mindig a pénz hiánya miatt keletkezik, sokkal inkább a fizetési hajlandóság hiányára vezethető vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik