Üzleti tippek

A NAV sorra bírságolhatja a „tudatlan” kiscégeket

Év elejétől olyan kisebb vállalkozásoknak is innovációs járulékot kell fizetniük, amelyek eddig mentesültek ezalól. Félő, hogy sokan nem is tudnak erről a kötelezettségről.

Januártól több ponton módosult a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (KTIA-törvény). A változások egyike, hogy a jogszabály a kis- és középvállalkozások meghatározásához a kkv-król szóló törvény egészére, és nem annak néhány nevesített passzusára hivatkozik – összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

A változás jogszabályi háttere, hogy tavaly év végéig a KTIA-törvény kijelölte azt a néhány szempontot, amely alapján el lehetett dönteni, hogy egy cég kis- vagy középvállalkozásnak minősül-e. Januártól azonban a jogszabály már a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (az úgynevezett kkv-törvény) teljes szövegére hivatkozik. Márpedig ez utóbbiból az következik, hogy a mikro-, kis-, közép- vagy nagyvállalati besorolás megállapításához az utolsó rendelkezésre álló összevont beszámoló adatait kell figyelembe venni, tehát ez alapján a csoportos teljesítmény lesz az irányadó, nem az egyes vállalkozások beszámolója.

Év eleje óta így nem az a kérdés, hogy a cégek önmagukban teljesítik-e a közép- és nagyvállalatokra vonatkozó feltételeket, hanem a cégcsoportra igaz-e, hogy eléri az 50 főt a foglalkoztatottak létszáma, vagy az éves árbevétel és a mérlegfőösszeg meghaladja a tízmillió eurót.

Kicsiben nagyok

Számtalan olyan kisebb társaság működik Magyarországon, amely tagja egy nagyobb cégcsoportnak, és amely a csoport összevont beszámolója alapján nem minősül mikro- vagy kisvállalkozásnak. A módosítás tehát nagyon sok céget (csoporttagot) érint: ilyenek lehetnek a nemzetközi vállalatok kisebb hazai egységei, például a helyi disztribúció miatt alapított társaságok. Sok olyan vállalkozást is találunk, amelyek kis létszámú csoportokban működnek: ennek lehet munkaszervezési oka is, de az sem volt mellékes szempont, hogy így minimalizálni lehetett például a fizetendő rehabilitációs hozzájárulás összegét is.

NAV: már idén is fizetni kell

A lehetséges tehernövekedésen túl rossz hír, hogy mindezt már idén fizetni kell. Ez ugyanis korántsem volt egyértelmű: a már említett kkv-szabályozásnak része egy olyan kitétel, amely szerint egy cég csak akkor veszíti el mikro- vagy kisvállalati besorolását, ha két egymást követő beszámolási időszakban is túllépi a kkv-törvényben megadott határértékeket. Vagyis hiába minősülnek 2012. január 1-jétől közép- vagy nagyvállalatnak a nagyobb csoportok részét képező kisvállalkozások, idén még nem esnek innovációs járulék fizetési kötelezettség alá – gondolhatták tévesen a cégvezetők.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalása világossá tette: ez a bizonyos kétéves szabályt jelen esetben szigorúbban alkalmazzák, vagyis az előző, 2011-es év tekintetében is – noha akkor még a korábbi szabályozás volt érvényben – a mutatószámokat csoportszinten kell vizsgálni, és így sok vállalkozásnak már idén is innovációs járulékot kell fizetnie” – fejtette ki Hegedüs Sándor.

A szakértő szerint korántsem biztos, hogy minden érintett értesült az összetett jogszabályi változásról. Márpedig a kötelezettség elmulasztása az elmaradt járulékösszeg megfizetésén túl is tetemes bírságokat róhat a vállalkozásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik