Gazdaság

Lányt kértek, harckocsiba ültek a revizorok

esküvő (esküvő, )
esküvő (esküvő, )

Két hónap alatt több mint háromezer szabályszegő cégre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A szervezet szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta: a július elejétől augusztus végéig tartott országos akcióban 13 ezer ellenőrzés volt. Nagyjából minden negyedik vizsgált cégnél találtak kisebb-nagyobb adóügyi visszaélést. Némelyek kisebb bírsággal megúszták, másokra milliósat. Az érintettek összesen 350 millió forintot kötelesek átutalni a közkasszának – közölte Linczmayer Szilvia.

A revizorok – a nyugtaadás ellenőrzéséért – nyolcezer próbavásárlást végeztek, ezek 28 százaléka derített fényt valamilyen szabályszegésre. Az esetek között egészen súlyos jogsértések is szerepeltek. Másfél milliós havi forgalmat eltitkoló edzőterem, fél évig egyetlen nyugtát ki nem állító szépészeti cég, csak céges ügyfeleknek számlát adó, tankvezetést kínáló vállalkozás. Kiderült, hogy az esküvőszervezők fele nem ad nyugtát, az északi megyékben számos álőstermelő jelent meg.

Mint korábban megírtuk, a NAV-nál az adótartozást felhalmozó cégvezetők eddig is a célkeresztben voltak, de most már a háttérszereplők sem ússzák meg, magánvagyonukkal is felelhetnek, miután egy az adóhatóság által indított perben a Fővárosi Ítélőtábla, hivatkozva a Kúria eseti döntésére, kimondta, hogy egy felszámolással megszűnő cég névleges (stróman) vezetője és árnyékvezetője is személyesen felelős a vállalkozás által ki nem elégített tartozásokért..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik