Gazdaság

Egymillióba kerül a késlekedés az adóhivatalnak

NAV (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

Összesen egymillió forint késedelmi kamatot fizet a NAV annak a nagyjából másfél ezer embernek, aki késve kapta meg tavalyi adója visszajáró részét - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A tavalyi adóbefizetések után 1,3 millió ember kért vissza kisebb-nagyobb összeget a hatóságtól. Az igény együttes értéke meghaladta a 61 milliárd forintot – mondta el a lapnak Linczmayer Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője.

1700 esetben fordult elő, hogy a NAV késve teljesítette az adófizetők kéréseit, s a pénzek csak néhány napos csúszással érkeztek meg a címzettekhez.

Ha a hivatal túllépi a határidőt, kamatot köteles fizetni. Ez idén közel egymillió forint – tudatta a szóvivő. Ez azt jelenti, hogy az érintettek fejenként átlagosan 533 forint kamatot kaptak a NAV csúszása miatt. A késlekedés okáról a szóvivő elmondta, hogy a határidő előtti napokban idén is dömpingszerűen érkeztek a bevallások, a tízezrével befutó iratok feldolgozása pedig bizonyos esetekben csak hosszabb idő alatt volt lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik