Belföld

Fesztiválokon, strandokon is vizsgálódnak a pénzügyőrök

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2012. július 2-án megkezdi nyári ellenőrzéssorozatát. Az ellenőrök és pénzügyőrök a turisták által kedvelt helyeken, nyári fesztiválokon, strandokon, üdülőhelyeken is vizsgálódnak. Az akció augusztus 31-ig tart.

Ez idő alatt az ellenőrök, illetve az adórevizor és pénzügyőr párosok a számla-, és nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a forgalmazott árucikk eredetét, a jövedéki termék forgalmazását, valamint a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos szabályok betartását és a foglalkoztatás szabályszerűséget vizsgálják kiemelten.

Az ellenőrzések az idei évben is kiterjednek a forgalmas kereskedelmi egységek, vásárok és piacok területén, fesztiválok (soproni VOLT fesztivál, szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál, Győri Bornapok, stb.) idején a nyári szezonális termékek árusítására és az ebben az időszakban jellemzően előforduló szolgáltatások igénybevételére, továbbá az ott foglalkoztatott dolgozók jogviszonyára, bejelentésére. A vendéglátás területén elsősorban a strandok és wellness központok, kempingek, a vidámparki tevékenységet végzők, a mutatványos berendezéseket működtető adózók, továbbá az őstermelők számíthatnak ellenőrzésekre.

Az adóhatóság a társhatóságokkal közös ellenőrzések lefolytatását is tervezi, így az ellenőrzéssorozatban többek között a megyei kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelősége is részt vesz majd.

Alkalmazkodva a kereskedelmi és vendéglátóegységek nyitvatartási idejéhez nemcsak munkaidőben, hanem a kora reggeli, késő délutáni, esti, éjszakai órákban, hétvégéken is fel-felbukkannak majd az adóellenőrök.

A húsvéti ünnepek körüli, illetve május havi ellenőrzések tapasztalatai alapján általános tendencia, hogy az ünnepekhez, nagyobb rendezvényekhez kapcsolódóan végzett akció jellegű, illetve a munkaidőn túli ellenőrzések jelentősebb számban tárnak fel hiányosságokat, és a szezonális termékeket árusítók körében lényegesen rosszabb a jogkövető magatartás az átlagosnál. Jellemzően legmagasabb a megállapítási arány a nyugta- és számlaadási kötelezettségek ellenőrzése során.

Az elmúlt évi nyári ellenőrzési akció keretében a nyugat-dunántúli régióban közel 18 millió Ft bírságot szabott ki az adóhatóság. A régióban 529 ellenőrzésből 95 esetben tártak fel a revizorok jogsértést, ami 18%-os megállapítási arányt jelent. A megállapítások közel 70%-a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztásának következménye volt. A foglalkoztatottak ellenőrzése során 17 esetben került sor üzlet bezárására, illetve tevékenység felfüggesztésére.

Az ellenőrzéssorozatnak köszönhetően – amelynek fő célja a prevenció – évről évre némiképp csökken az árusok, kereskedők által elkövetett jogsértések száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik