Gazdaság

Tipikus tőzsdei megbízások, melyiket válasszuk?

Részvényvásárláskor és -eladáskor többféle megbízást adhatunk a brókerünknek. Az alábbiakban a legjellemzőbb típusokat vesszük górcső alá, és elmondjuk, kinek melyikben érdemes gondolkodnia.

A tipikus és itthon jellemzően használt megbízási típusokat Nyitrai Győzővel, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztály igazgatójának segítségével gyűjtöttük össze.

Megbízások

Piaci áras megbízás esetén annak megadásakor a befektető nem határozza meg a konkrét vételi vagy eladási árfolyamot, ennek megfelelően a megbízás pillanatában nem mindig tudja azt biztosan. Az árfolyamot ugyanis az határozza meg, hogy az adott pillanatban éppen milyen árfolyamon mekkora eladói, illetve vételi megbízások állnak az ajánlati könyvben. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség a venni vagy eladni kívánt értékpapírokból, a megbízás nem teljesült része törlésre kerül az ajánlati könyvből.

Piaci áras megbízást a befektetők csak a kereskedés szabad szakaszában tehetnek és az csak a megbízás napján érvényes. Ezt a megbízástípust elsősorban akkor érdemes használni, amikor az a fontos, hogy az adott napon, az általunk kívánt mennyiségben megvegyük, illetve eladjuk az adott papírt, és az csak másodlagos, hogy ezt milyen áron sikerül megtennünk – emelte ki Nyitrai Győző.

Limitáras megbízás esetén a befektető pontosan meghatározza, hogy mekkora az a maximum ár, amennyiért ő hajlandó megvásárolni, illetve mekkora az a minimális ár, amennyiért hajlandó eladni részvényeit a meghatározott érvényességi időtartamon belül. A limitáras megbízás ennek megfelelően csak a megadott vagy az annál kedvezőbb áron teljesül. Természetesen előfordulhat, hogy megbízásunk nem vagy csak részben teljesül, azaz nem, vagy nem a teljes mennyiségben sikerül megvenni vagy eladni az értékpapírokat. Ezt a megbízástípust tehát elsősorban akkor érdemes használni, ha az ár a lényegesebb számunkra, a mennyiség pedig kevésbé – vagyis nem probléma, ha nem a teljes mennyiségben sikerül megvenni vagy eladni az értékpapírokat.

Az aktiválási áras (stop) megbízás egy késleltetett tőzsdei vételi vagy eladási megbízás. Az ajánlat ugyanis az érvényességi időn belül csak akkor kerül be a tőzsdei kereskedési rendszerbe, amikor a kereskedés folyamán az ár eléri, vagy meghaladja az ügyletben előre megadott aktiválási árat. Aktiválódás után a megbízás típusától függően piaci vagy limitmegbízásként kerül be az ajánlati könyvbe.

Az aktiválási áras megbízást használhatjuk nyerő pozícióban levő papírok esetén is. Ekkor a befektető célja, hogy ha az árfolyam emelkedése csökkenésbe fordul, akkor a meghatározott árszinten eladja az értékpapírját, ezzel biztosítva az elért nyereségét. Az eladási megbízás megadásakor az aktuális piaci árszint magasabb a megadott aktiválási árnál, mely csökkenéskor csak azt elérve, vagy meghaladva aktiválja az eladást. A legismertebb aktiválási áras megbízás a veszteségminimalizálásra használt stop-loss megbízás, melynek célja, hogy a befektető már az üzletkötéskor rögzítse, hogy legfeljebb mekkora veszteséget hajlandó elszenvedni az adott ügyleten.

Az aktiválási áras megbízás típus emelkedő trend esetén történő vásárlás esetén is alkalmazható, amikor egy értékpapír árfolyama időszakos stagnálás után emelkedésbe vált, s a befektető bízva a további emelkedésben bevásárol az adott papírból. A vételi megbízás megadásakor a piaci árszint alacsonyabb, mint az aktiválási ár, mely az árfolyam emelkedésekor csak azt elérve, vagy meghaladva aktiválja a vételi megbízást.

Napon belüli, közismertebb nevén day-trade megbízás esetén a befektető egy kereskedési napon belül vételi és eladási ügyletet is köt ugyanazon termék ugyanazon mennyiségére. Ennek célja, hogy a tőzsdéző a napon belüli ármozgásokat kihasználva nyereségre tegyen szert. Az ilyen megbízások esetében a szolgáltató általában csak az eladási ügyletre számít fel jutalékot, így a tranzakció feleannyi költségbe kerül a befektetőnek, mintha az nem napon belül valósulna meg. A tőkeáttételes day-trade (közismertebb nevén napon belüli shortolás) egy spekulációs céllal indított, nagy kockázatú, önálló tőzsdei megbízástípus, melyhez nem szükséges a teljes fedezetet biztosítani. A tőkeáttétel a rendelkezésre álló fedezet meghatározott értékű többszöröse, mely az indítható ügyletek maximális értékét határozza meg. Ilyen ügylet csak meghatározott értékpapírokra, árfolyamesésre játszva akár meg nem lévő papír eladásával is indítható. Az ilyen ügyleteket egy ellentétes irányú megbízással a kereskedés végéig le kell zárni. Ez a megbízás típus viszonylag szűk, széleskörű piacismerettel és tőzddei rutinnal rendelkező befektetői körnek szól, ami jelenleg lakossági ügyfelek részére nem is érhető el minden hazai befektetési szolgáltatónál – mondta Nyitrai Győző.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindenanpipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik