Gazdaság

Mik a legfontosabb ismérvek a tőzsdén?

A tőzsde mindig izgalmas befektetési terület. Veszélyes és sokszereplős piac, éppen ezért joggal tartanak tőle a kívülállók. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan és minként érdemes hozzáállni, mire kell odafigyelni, és tisztázzuk, hogy melyek az első lépések. Tőzsdei ismeretek következnek, kezdőknek.

A Budapesti Értéktőzsdén a legtöbb kereskedett termék már alacsony, akár pár tízezer forint értékű befektetés esetén is elérhető, a nemzetközi piacok eléréséhez már jellemzően nagyobb, devizában rendelkezésre álló szabad pénzeszközre van szükség. A befektetés gátját sokszor nem is a befektethető összeg nagysága, hanem a tranzakciós díjak jelentik, a befektetési szolgáltatók ugyanis rendszerint minimum díj alkalmazásával élnek, ami alacsonyabb összegek esetén jelentősen befolyásolhatja a befektetés hozamát – mondja kérdésünkre Turner Tibor, a Raiffeisen bank főosztályvezető-helyettese.

Bármilyen tőzsdei befektetés előtt érdemes tisztázni, hogy milyen időtávra (rövidebb, hosszabb), mekkora pénzmennyiséget tud nélkülözni a befektető, illetve a befektetett összeg hány százalékának elvesztését képes tolerálni. A meghatározott lehetséges futamidő, az összeg és a kockázatvállalási hajlandóság/képesség képezheti a befektetési döntés alapját, vagyis a befektető valódi választási lehetőségeit.

Haladjunk lépcsőzetesen!

A tőzsdén elérhető termékek köre nagyon széles, alapvető, hogy csak olyan terméket vásároljunk, amelyet ismerünk: legyünk tisztában egy termék tulajdonságaival, az általa nyújtott lehetőségekkel és a kockázataival. Tapasztalatlan befektetőknek ajánlatos alacsonyabb kockázatú ügyletekkel és kisebb befektetésekkel indítania – emeli ki Turner, aki hozzáteszi, hogy ha adott termékkörben már komfortosan mozgunk, emelhetjük a tétet és/vagy továbbléphetünk a magasabb kockázattal jellemezhető termékek irányába.

A kockázati skála alján a tőkegaranciát nyújtó állampapírok állnak: a befektető lejáratkor mindenképpen visszakapja a befektetett tőkét. Szintén alacsonyabb kockázattal jellemezhetőek a tőkegarantált certifikátok, vállalati kötvények is. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy tőkegarancia valódi értékét mindig a termék kibocsátójának hitelképessége határozza meg, érthető módon egy csőd közelben lévő kibocsátó által nyújtott tőkegarancia erősen kétséges.

A kockázati skála következő fokán a részvények, és a tőkeáttétellel nem rendelkező befektetési (pl. bónusz) certifikátok állnak. Esetükben napon belül is több százalékos árfolyam-elmozdulással szembesülhet a befektető, de a lehetséges veszteség korlátozva van a befektetett összeg nagyságában. Az ezt meghaladó kockázati kitettséget magában hordozó turbó certifikátokon elszenvedett veszteség nagysága is maximum a befektetett összegig terjedhet, tőkeáttételes tulajdonsága miatt egy turbó certifikát akár napon belül is elértéktelenedhet. Egy tőkeáttételes termék árfolyama valamely más termék (részvény, kötvény, áru, index) árfolyammozgásától függ, oly módon, hogy az alaptermék egy százalékos árfolyam-elmozdulását a tőkeáttételes termék több százalékos elmozdulással reagálja le. A kockázat skála tetején a határidős termékek találhatók, jellemzőjük, hogy a befektető akár a kezdeti befektetése értékének többszörösét is elveszítheti.

Kockázatosabb termékeknél készüljünk fel a veszteség elszenvedésére is. Mivel általában hosszabb távon mindenkinek van veszteséges ügylete, így a hosszú távú stabil nyereség elérésének egyik alapköve, hogy a veszteséges pozíciókból időben szálljunk ki.

Szolgáltató választás

A megfelelő befektetési szolgáltató választása során több szempontot érdemes figyelembe venni. Első lépésként a befektetési szándékainknak megfelelően, az igénybe venni kívánt termékkört tekintve szűrjük meg a szolgáltatókat. A nagyobb méretű, tőkeerősebb brókercégeknél vagy banki háttérrel rendelkező cégeknél jellemzően szélesebb az elérhető termékpaletta, valamint szakosodott üzletkötők és megfelelő elemzői háttér is az ügyfelek rendelkezésére áll.

Második körben tájékozódjunk a felszámolt díjak mértékéről. Fontos, hogy ne csak az ügyletkötési díjak alapján hozzunk döntést, hanem az összes költséget tekintve számoljunk a járulékos díjakkal is (számlavezetés, átutalás, egyéb tranzakciós díjak). Sokszor a vonzó, nagyon alacsony ügyletkötési díjak hátterében magas járulékos költségek állnak.
Informálódjunk az üzletkötők díjazásának rendszeréről és az egyéb szolgáltatásokról is! Jutalék alapú bérezés esetén az üzletkötő díjazása közvetlenül függ az általa kötött ügyletek mennyiségétől, mely motivációt jelenthet az üzletkötő számára az üzletkötések gyakoriságának növelésére, tekintet nélkül a kockázatokra.

Minél több szálon kapcsolódunk egy céghez, minél több szolgáltatást veszünk igénybe, annál értékesebb lehet az adott ügyfélkapcsolat a szolgáltató számára, annál inkább közösek lehetnek a hosszú távú érdekek. Egy (nagyobb befektetett vagyon esetén két) körültekintően kiválasztott befektetési szolgáltató hosszú távon sokszor többet ér, mint túl sok befektetési szolgáltató között megosztott befektetési tevékenység – ajánlja Turner.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik