Gazdaság

Családi költségvetés – most legyünk résen!

Korábban már írtunk róla, az év elején viszont újra fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a jelen gazdasági körülmények között mennyire fontos odafigyelnünk a családi kasszára.

Az első és legfontosabb dolog, hogy készítsünk családi költségvetést. Segítségével nemcsak nyomon követhetővé válnak kiadásaink, de anyagi helyzetünket is reálisabban láthatjuk, és nagyobb eséllyel kerülhetjük el a váratlan kiadásokkal jelentkező problémákat is.

A családi költségvetés leginkább a havi bevételek és kiadások tervezésénél nyújthat gyors segítséget, de az év eleji tervezésnek is legalább akkora súlya van. Fontos, hogy mindenki tudatosan készüljön fel a komolyabb anyagi erőforrásokat igénylő tervei megvalósítására (pl. lakásfelújítás, autóvásárlás), és tegyen félre váratlan helyzetekre is – arra, ha elromlik a mosógép, vagy a kocsit kell hirtelen szervizbe vinni.

Első lépésként írjuk össze várható bevételeinket és kiadásainkat az alábbiak szerint!


A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogjuk, hogy várható kiadásaink hogyan viszonyulnak várható bevételeinkhez. A költségvetés így egyértelműen megmutatja, hogy a rendszeres kiadásokon felül marad-e pénzünk másodlagos kiadásokra, és ha igen, mennyi.

Érdemes már év elejétől kalkulálni a nyaralás, iskoláztatás, lakásfelújítás költségeivel, és elgondolkodni azon, hogy havonta mekkora összeget tudunk félretenni, és azt milyen megtakarítási formában tudjuk kamatoztatni. Ha hitellel rendelkezünk, oda kell figyelnünk arra, (kiváltképpen a devizahitelek esetében), hogy annak törlesztési terhe megváltozhat, aminek hatására át kell csoportosítanunk az erőforrásainkat.  

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenki gondolja végig, mennyit tud félretenni egy adott hónapban (vagy akár egész évben), hiszen a gazdasági válság hatása miatt bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor hirtelen csökkennek a bevételei – akár a munkahely elvesztése, akár betegség miatt. Ilyenkor létszükségletté válhat a tartalékpénz.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik