Gazdaság

Év végi hajrá a megtakarításokban

Jól teszi, aki az év végén nemcsak a karácsonyi ajándékokon, hanem a megtakarítási lehetőségek kihasználásán is töri a fejét. Számos olyan konstrukció létezik, amelyet támogat az állam, és ha okosan fektetjük be a pénzt, szép summához juthatunk a futamidő végén. Ilyen lehetőség a babakötvény, illetve a Start-számla is.

A babakötvényre minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhelyű gyermek jogosult. A magyar állam minden megszülető gyermek javára születésének évében meghatározott összegű támogatást biztosít (ez a 2011-ben született gyermekek esetében 42 500 forint), melynek célja a majdani fiatal felnőttek életkezdésének segítése.

A számlát nemcsak a gyermek születésekor, hanem később is meg lehet nyitni. A saját számla létrehozásáig a támogatási összeg a kincstári számlán marad, ami után a Magyar Államkincstár évente meghatározott mértékű hozamot ír jóvá.

Ha a szülő később megnyitja a Start-számlát, az Államkincstár az addig összegyűlt összeget erre átutalja, amely bankbetétbe, állampapírokba, valamint tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegyekbe fektethető. Ha a szülő nem nyit Start-számlát, a gyermek 18 éves korában a kincstári számláról kapja meg az összeget, ami meghatározott célokra (pl. tanulmányok, otthonteremtés, pályakezdés stb.) fordítható. A támogatás a termékkel foglalkozó pénzügyi szolgáltatóknál az ún. Start-számla nyitásával igényelhető. A számlát megnyitni azonban nem azért érdemes, mert oda megérkezik az állami támogatás – hiszen ezt csak a gyermekünk veheti fel 18 éves kora után.

Azért éri meg a számla megnyitása, mert ha ide befizetünk, ehhez további állam támogatás is kapcsolódik: az általunk befizetett összeg 10 százalékát (de évi legfeljebb 6 ezer forintot) hozzátesz még a megtakarításhoz – alapesetben. Ha alacsonyabb jövedelmű a család, és gyermekvédelmi támogatásra jogosultak vagyunk, a támogatás maximális mértéke 20%, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

Az egy évben a számlára befizethető összeg legfelső határa egyébként 120 ezer forint. Jobb anyagi helyzetűek számára ez azért lehet érdekes, mert a számlán keletkező hozam, – a pénz szabályszerű felvétele esetén – mentes az adó- és járulékterhek alól. Így a babakötvény és a Start-számla segítségével – például akkor, ha marad év végén még erre a célra félretehető pénz– a hozamokkal együtt akár jelentős összegű megtakarítás gyűlhet össze, mire a gyerek 18 éves lesz.

készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Olvasói sztorik