Gazdaság

Megtakarítás új megközelítésben

Múlt héten is az állami támogatásokkal járó megtakarítási formákról beszéltünk, ezúttal a lakástakarék-pénztári megtakarítást vesszük górcső alá. Ez nemcsak megtakarítási forma, hanem kedvező hitelhez jutási lehetőséget is takar.

A lakástakarék-pénztárak a lakáshoz jutást hivatottak segíteni, feladatuk lakáscélú betétek gyűjtése és lakáscélú hitelek nyújtása. A lakás-előtakarékosság olyan államilag támogatott megtakarítási forma, amely havi rendszeres befizetés mellett kedvező hitellehetőséget is biztosít.

Az alapesetben 4éves előtakarékosság során a befizetett összegek után állami támogatást is igényelhetünk, melyet kedvezményes hitelfelvételi lehetőség egészít ki. Az éves állami támogatás mértéke a 12 hónap alatt rendszeresen befizetett összeg 30%-a, de legfeljebb évi 72.000 Ft. Ebből kiszámolható, hogy az állami támogatás teljes kihasználásához havi 20 ezer forintos rendszeres megtakarításra van szükség.

Az előtakarékossági konstrukciók ugyan nem teremtik meg a lakáshoz jutáshoz szükséges teljes anyagi hátteret, de nem is ez az elsődleges céljuk. A legtöbb esetben „csupán” az önerőt biztosítja, de szolgálhat felújításokhoz, bővítésekhez szükséges összeg előteremtésére is. Igaz: tíz éves megtakarítási időszakkal, az állami támogatás teljes összegének kihasználása mellett akár 8 millió forinthoz is juthatunk az állami támogatás, és a lakástakarék-pénztártól felvehető hitel kombinációjaként (ebből a hitel 4,7 millió forint lesz).

Lehetőség van azonban arra, hogy egy családban akár többen is kössenek ilyen szerződést – így egy 4 tagú családot feltételezve – havi 80 ezer forint folyamatos befizetése mellett – akár 32 millió forintot is kézhez kaphatunk a tíz éves megtakarítási időszak után. Igaz: ez esetben is majdhogynem 20 milliós hiteltartozás keletkezik, amit vissza is kell fizetni. Ráadásul – 12 éves futamidővel számolva – , szerződésenként több mint 40 ezer forint lesz a törlesztő (vagyis ahhoz, hogy 32 millióhoz jussunk tíz éven havi 80 ezret, majd további 12 esztendőn keresztül folyamatosan havonta több mint 160 ezer forintot kell kigazdálkodnunk).

A lakástakarék-pénztár nagy előnye a kiszámíthatóság. Egyrészt: akkor is kedvező a konstrukció, ha csak megtakarításként tekintünk rá, hiszen – az állami támogatással együtt számolva – 12 százaléknál is nagyobb átlagos éves hozamot lehet elérni, a bankbetétekkel azonos (vagyis nagyon csekély) kockázat mellett. Másrészt: a megszerezhető hitel is kedvező, hiszen a THM 5 és 9 százalék között mozog, ami szintén kedvezőnek számít a piacon.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával
További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik