Gazdaság

Ahol már nem kérhető hitel a végtörlesztéshez

Több bank elutasítja már a végtörlesztésükhöz hitelt igénylőket.

Az FHB Bank december 27-től beszüntette az Optimum Kiváltó Hiteleket a legújabb hirdetményük alapján. Fióki információk szerint semmilyen végtörlesztési igénylést nem tudnak mától befogadni, az összes új igénylőt elutasítják – közölte lapunkkal Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője. A szakértő szerint rengeteg igénylő futott be hozzájuk is, megteltek a csatornák és január végéig több igénylőt nem tudnak kiszolgálni.

A K&H Bank-nál december 24-től beszüntették az egyetlen végtörlesztési hitelüket, melyet “K&H üzleti feltételű lakáshitel csak kamattal – gyorsított eljárásnak” hívtak. Csak lakáscélú hitel kiváltására volt igényelhető, a bank már a végtörlesztési lehetőség kezdetétől sem volt fogékony a szabad felhasználású hitelek kiváltására. Illetve ők voltak azok, akik a saját ügyfeleiknek nem adtak végtörlesztési hitelt.

A Fundamentánál sem lehet végtörlesztési hitelt igényelni, illetve a Gránit Bank sem fogad már be végtörlesztési igényeket.

A BankRáció.hu tapasztalatai alapján a legtöbben az első hónapban a Volksbank hiteleit választották és elvétve FHB-s és K&H-s hiteleket, majd ahogy a Volksbank megemelte a kamatokat, egyre jobban előtérbe kerültek a fenti bankok. Várható volt, hogy a sok igénylő miatt előbb-utóbb elérik a kapacitásaik végét, így akiknél már nem lehet új végtörlesztési igényt beadni: Oberbank, KDB Bank, FHB, K&H, Aegon.

Érdekes módon megnövekedett a személyi kölcsönök igénylése a BankRáció.hu-n, mivel ezeket a hiteleket pár napos átfutással megkaphatják az igénylők, legalábbis azok, akik legalább 100,000 Ft-os nettó jövedelemmel rendelkeznek. A legjobb ajánlatoknak alig magasabb 22%-nál a THM-e és 1-2 millió forintos hitelösszegnél nem nagy a különbség a jelzáloghitelekhez képest, mivel itt jellemzően minimálisak a kezdeti költségek.

“A nagyobb bankoknál 250,000 Ft igazolt jövedelemmel akár 3-4 millió forintos személyi kölcsönt lehet igényelni. A legtöbben úgy vannak vele, hogy mindegy hogyan, csak legyen meg a végtörlesztés (akár személyi kölcsönnel, akár egy 15% körüli THM-es jelzáloghitellel), aztán majd idő előtt visszafizetik, vagy ahogy a mostani őrület lezajlik, majd kiváltják egy kedvezőbb jelzálogalapú hitellel”  – nyilatkozta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik