Gazdaság

A Fitch bennünket is leronthat – A kormány nem tud róla

A romló kilátások a felzárkózó európai térségben is gyengülő gazdasági növekedéshez, "bizonyos negatív hitelminősítői lépésekhez" vezetnek - közölte a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Közép- és Kelet-Európa van kitéve “messze a legnagyobb mértékben” a globális felzárkózó piaci térségen belül az euróövezeti válság hatásainak, tekintettel az erőteljes banki, kereskedelmi és egyes esetekben portfólióbefektetési kapcsolatokra, valamint a devizakockázatokra és a jelentős bruttó külső finanszírozási igényekre.

A Fitch Ratings az elemzésben kiemelte, hogy csak idén október óta hét esetben rontotta felzárkózó európai szuverén adósok besorolási kilátásait. Ez az esetek zömében azt jelentette, hogy az osztályzati kilátások pozitívról stabilra módosultak, de két térségi ország – Magyarország és Horvátország – besorolásaira negatív kilátás érvényes.

A hitelminősítő közölte, hogy a felzárkózó európai régió jövő évi átlagos növekedési ütemére szóló előrejelzését az eddigi 4,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta, de az orosz gazdaság figyelmen kívül hagyásával csak 1,5 százalékos átlagos térségi növekedést vár 2012-ben.

Magyarországot illetően a Fitch az Origo.hu piaci forrásokból származó értesülései szerint már döntött arról, hogy két fokozattal rontja a hosszú távú kormányzati adósságot. A hírportál arról írt, hogy a döntésről – amely hamarosan nyilvánosságra hoznak – a kormányt már értesítette a szervezet. Ha ez bekövetkezik már két hitelminősítőnél lesz a befektetésre nem ajánlott, tehát bóvli kategóriában a magyar osztályzat. (A Moody’s november végén vágott a magyar osztályzaton.)

A Fitch miután a magyar kormány novemberben bejelentette, hogy felveszi a kapcsolatot az IMF-el még úgy nyilatkozott, hogy további döntéseivel megvárja a tárgyalások kimenetelét. Hasonló álláspontra helyezkedett a Standard & Poor’s is. Úgy tűnik azonban, hogy az IMF-EU delegáció múlt hétvégi távozása, és az egyre fokozódó vita a magyar fél és a nemzetközi intézmények között, felörli a hitelminősítők türelmét.

A magyar kormány közleménye

“Nincs tudomásunk olyan tervről, hogy a Fitch egy vagy két osztályzattal leminősíteni készül a magyar adósi besorolást” – mondta Pleschinger Gyula az Origo.hu hírportálon megjelent értesüléssel kapcsolatban a Reuters által feltett kérdésre válaszolva.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik