Gazdaság

Kivár a Standard & Poor’s a magyar minősítéssel

Folytatja a magyar szuverén adósbesorolásra november 11-én bejelentett negatív megfigyelést a Standard & Poor's.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja csütörtöki londoni elemzésében utalt annak lehetőségére is, hogy egy IMF/EU-megállapodás elháríthatja azokat az okokat, amelyek Magyarország leminősítéséhez vezethetnek.

Az S&P november 11-én közölte, hogy negatív megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, “BBB mínusz/A-3” szintű osztályzatait, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

A Standard & Poor’s a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött akkori elemzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt “kiszámíthatatlanabbá” vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Lefelé mutató kockázatok

A vizsgálat folytatásáról szóló csütörtök esti újabb londoni közleményében az S&P úgy fogalmazott: a magyar adósosztályzatok jelenlegi felülvizsgálati státusa a leminősítés valószínűségét tükrözi abban az esetben, ha a gazdasági növekedési kilátásokat, valamint a költségvetési és külső mérlegteljesítményt rontja a magyar gazdaságpolitikai környezet “gyengébb kiszámíthatósága és hitelessége”. Mindazonáltal egy IMF/EU-program feltételrendszere – különösen egy olyan programé, amely finanszírozási csomagot is tartalmaz – elháríthatja e gazdaságpolitikai következményeket – áll a Standard & Poor’s csütörtök esti londoni elemzésében.

A cég közölte, hogy a magyar gazdaságpolitikai keretekről alkotott véleményét részben azok a hivatalos intézkedések alakítják, amelyek a Standard & Poor’s megítélése szerint csorbították a magyar felügyeleti szervek függetlenségét, és bonyolultabbá tették a működési környezetet a befektetők számára.

A cég véleménye szerint a magyar hitelképességre ható, lefelé mutató kockázatok mindemellett a globális és a hazai gazdasági környezet romlásával is erősödnek.

A hitelminősítő szerint különösen az egyes szolgáltatási üzletágakra – a távközlési, az energiaipari, a pénzügyi és a kiskereskedelmi szektorokra – kirótt átmeneti adóemelések hátráltathatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést rövid távon. Ezek az adóemelések olyan időszakban korlátozzák a növekedési kilátásokat, amikor a nyitott magyar gazdaságot terhelő kockázatok növekszenek a bizonytalan világgazdasági kilátások miatt – áll az elemzésben.

A Standard & Poor’s szerint emellett a devizaalapú jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamokon lehetővé tett előtörlesztése tovább szűkítheti a magyar gazdaság hitelellátását.

A hitelminősítő ugyanakkor felidézi, hogy a magyar kormány a múlt héten hivatalosan megkereste a Nemzetközi Valutaalapot és az EU-t egy új finanszírozási egyezmény ügyében, és a magyar kormány szerint 2012 februárjára megszülethet a megállapodás.

Ezzel kapcsolatban az S&P csütörtökön közölte, hogy “valószínűleg 2012. február vége előtt” határoz a magyar adósosztályzatra bejelentett felülvizsgálat eredményéről, amikor már több információja lesz az IMF/EU-megállapodás elérésének valószínűségéről.

A Standard & Poor’s a felülvizsgálatot bejelentő november 11-ei közleményében eredetileg még azt jelezte, hogy november végéig tervezi meghozni döntését.

Csütörtök esti londoni elemzésében a cég közölte: véleménye szerint egy EU/IMF-megállapodás – csakúgy, mint az előző program – javíthatja a magyar gazdaságpolitikai döntéshozatal kiszámíthatóságát és minőségét, emellett segítheti Magyarország tőkepiaci hozzáférését, és csökkentheti a piaci finanszírozás költségeit.

Elkötelezett Magyarország

A cég szerint az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalások különösen a költségvetési célok eléréséhez szükséges intézkedésekre összpontosíthatnak. A Standard & Poor’s kiemelte ugyanakkor azt a véleményét, hogy Magyarország elkötelezett e célok teljesítése mellett.

Az S&P véleménye szerint egy EU/IMF-program nélkül Magyarország valószínűleg magasabb és volatilisabb finanszírozási költségekkel lenne kénytelen szembesülni. Ennek a hitelminősítő szerint negatív hatásai lehetnének a mérleghelyzetre. Ez növelheti a magán- és a közszféra adósságát, megterhelve a gazdasági teljesítményt is, aminek negatív kihatásai lennének Magyarország adósságdinamikájára – fejeződik be a Standard & Poor’s csütörtök esti londoni elemzése.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő – a Fitch Ratings, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service – egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, “BBB mínusz”, illetve a Moody’s osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő “Baa3” hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody’s és a Fitch Ratings negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor’s által kezdett negatív felülvizsgálat a hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik