Belföld

Martonyi: soha nem voltunk ellenségesek az IMF-fel

Magyarország elkötelezett megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy pénzügyi támogatásról.

Martonyi János a Dow Jones hírügynökségnek kijelentette, “személy szerint soha nem zártam ki annak a lehetőségét, hogy szükség esetén visszatérünk az IMF-hez. A magyar kormány soha nem volt ellenséges az IMF-fel szemben.”

A külügyminiszter elmondta, Magyarország, bár emelkedő költségekkel, de képes finanszírozni szükségleteit a tőkepiacokról, és azért fordult az IMF-hez és az EU-hoz, mert támadás jeleit érzékelte a pénzpiacokon. Martonyi János szerint “a magyar kormány időben lépett, és korrekt választ adott”.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az IMF-fel kapcsolatos múlt heti kormánybejelentés után a forint erősödött a héten korábban elért mélypontról, és 305 forint/euró árfolyam környékén stabilizálódott.

További lépésként a következő napokban a magyar kormány a tervek szerint csökkenti az államadósság szintjét az államhoz került magán-nyugdíjpénztári forrásokból – tette hozzá a külügyminiszter.

Martonyi János szerint a forint erősítését célzó kamatemelés inkább kárt okoz, semmint jót. “Rendkívül óvatos lennék kamatemelést illetően” – mondta Martonyi János, miközben emlékeztetett a Magyar Nemzeti Bank függetlenségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik