Gazdaság

Céges weboldal 5 euróért, 5 lépésben[x]

Az Office 365 felhő-alapú szolgáltatás keretében pár óra alatt saját magunk elkészíthetjük cégünk weboldalát.

Manapság már minden családban akad egy valaki, aki weboldal készítéssel foglalkozik, azonban sok esetben az ilyen irányú megvalósítási projektek egy soha véget nem érő fejlesztésben testesülnek meg, és a végeredmény sem feltétlenül az lesz, amit elképzeltünk.

A felhasználónként havi 5 euróba kerülő Office 365 szolgáltatás keretében azon túl, hogy professzionális email- és naptárszolgáltatást kapunk, illetve az ehhez elengedhetetlen központi felhő-alapú névjegy- és dokumentumkezelést is egy felületen tudjuk elvégezni, céges weboldalunkat is létrehozhatjuk úgy, hogy ahhoz külső segítség nem, vagy csak minimális mértékben szükséges.

Az office365.hu oldalon felhasználónevünkkel és jelszavunkkal bejelentkezve a „Csoportwebhely” menüpontra kattintva, ott a „Webhely” almenüpontba belépve tudunk belépni a Sharepoint-alapú weboldalszerkesztőbe.

1.   Design
Első lépésben érdemes céges oldalunk testre szabásával kezdeni. A „Bemutatkozunk” névre hallgató oldalra kattintva érdemes a céges arculatra szabott, előre definiált stílusokkal testre szabni a megjelenő oldalunk színeit, de természetesen amennyiben komolyabb szintű vállalati arculati elemekben gondolkodunk, úgy lehetőség van egyed stíluslapok definiálására is a rendszeren belül. A Beállítások menüpontban egyénileg testre szabhatjuk weboldalunk szélességét, igazításának módját, illetve a szerkesztőben egyedi láblécet, háttérszínt, vagy képet adhatunk meg az egyes oldalaknak.

2.    Menüpontok
Amennyiben beállítottuk a megjelenő weboldal általunk preferált színeit, elrendezését, úgy érdemes struktúrájában átgondolni azt, hogy mit is szeretnénk weboldalunkon megjeleníteni. Az alapállapotban rendelkezésünkre álló „Kezdőlap”, „Bemutatkozunk”, „Kapcsolatfelvétel”, ”Webhelyszerkezet” és „Bejelentkezés tagoknak” menüpontok meglehetősen beszédesek, de a webhelyszerkezetet lehetőség szerint egy Oldaltérképnek érdemes átírnunk, ahogyan a bejelentkezés funkciót is érdemes átgondolnunk: vajon tudunk, akarunk-e olyan részt oldalunkon, aminek elérését korlátozni akarjuk a látogatók részére. Jó példa lehet erre például a cégünk által forgalmazott termékek felhasználói útmutatóinak elérhetőségének korlátozása, vagy például egy olyan terméktámogatási aloldal, melyet meglévő vevőkörünknek szeretnénk csak elérhetővé tenni, mintsem minden ide tévedő látogatónak.

3.    Szöveges és képes tartalom
Fontos, hogy az egyes menüpontok alá releváns szöveges információkat helyezzünk el és azokat egységes tipográfiával tegyük. Az egyes tartalmi egységekben, menüpontokban előre definiált elrendezésekben van lehetőségünk az egyes szövegek beírására, melyekhez a „Beszúrás” menüpontban tudunk képeket, táblázatokat, videókat és egyedi html kódokat beilleszteni. A weboldalszerkesztő ezeken kívül lehetővé teszi, hogy egy gombnyomással elhelyezzünk egy kapcsolat felvételi űrlapot oldalunk megfelelő részébe, vagy például olyan mini alkalmazásokkal bővítsük internetes megjelenésünket, mint egy időjárás ablak, mely a webhelyünkön mindig az aktuális információkat szolgáltatja a látogatóknak anélkül, hogy nekünk azzal bármit is kellene tennünk.

4.    Keresőoptimalizálás
Fontos, hogy weboldalunk a lehető legelőkelőbb helyen szerepeljen bizonyos kulcsszavakra az egyes internetes keresők találati listájában. A „Tulajdonságok” menüpontban azon felül, hogy megadhatjuk az egyes menüpontok neveit, láthatjuk azok utolsó módosításának dátumát, illetve azok megjelenésének módját is, lehetőség van oldalunk úgynevezett meta tag-jeinek testre szabására is. Minden oldalnak külön kulcsszókészletet adhatunk meg, illetve az azokhoz tartozó rövid leírást is egyenként felvihetjük annak érdekében, hogy a keresők a lehető legpontosabb tartalmi relevanciával kapcsolják a keresőszavakhoz oldalainkat, ezzel potenciális vevőkhöz juttatva minket az internet által.

5.    Friss hírek
Azzal, hogy elkészítettük céges weboldalunkat, még korán sincs vége a Sharepoint-alapú Office 365 webszerkesztésnek: a teljes egészében webböngészőből kezelhető szerkesztőfelületen lehetőségünk van arra, hogy a továbbiakban friss hírekkel, aktuális információkkal gazdagítsuk oldalunk tartalmát annak érdekében, hogy az egyrészről ne, vagy kevésbé sugallja a statikusságot, másrészről pedig az ott elérhető céges alapinformációk mellett cégünk profiljának megfelelő tartalommal is szolgálja már meglévő, vagy potenciális vevőkörünket. Az egyes új híreket, információkat érdemes oldalunk kezdőlapján elhelyezni, hogy azok az egyes látogatóknak a lehető legegyszerűbben elérhetők legyenek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik