Gazdaság

Nincs kibúvó: az ingatlanfejlesztőknek is fogadniuk kell a végtörlesztési kérelmeket

Minden, a hitelintézeti törvény hatálya alá tartozó intézménynek be kell fogadnia a végtörlesztésre vonatkozó kérelmet, ha az adós megfelel a törvényi feltételeknek.

Az elmúlt hetekben több olyan probléma is napvilágra került, amely miatt a végtörlesztésre vonatkozó jogszabályi kereteket változtatni kellett. Számos példa mutatja azonban azt is, hogy azoknak sincs könnyű dolga, akik egyébként megfelelnek a törvényi feltételeknek, s rendelkeznek elengedő forrással ahhoz, hogy devizaalapú adósságukat visszafizessék. Ez utóbbi csoportba tartoznak azok közül sokan, akik hitelüket nem közvetlenül banktól, hanem ingatlanfinanszírozótól vették fel.

Tipikus esete volt ennek az, amikor ingatlanfejlesztő által épített új lakást vásároltak magánszemélyek, ahol a szolgáltatások között a hitelügyintézés is szerepelt. Akkor a vállalkozások teljeskörű ügyintézést, kedvezőbb feltételeket kínáltak, most azonban ez – úgy tűnik – visszaüt: többen jelezték ugyanis, hogy végtörlesztési kérelműket az ingatlanfinanszírozók nem kívánják befogadni, a refinanszírozó bankhoz küldik őket. A refinanszírozó (és sok esetben a jelzálogjogot az ingatlanra bejegyző) pénzintézetnél viszont arra hivatkozva nem foglalkoznak ezekkel az ügyekkel, mert nem állnak szerződéses kapcsolatban a végtörlesztés kezdeményezőjével, hiszen a hitelszerződést az adós nem a bankkal, hanem az ingatlanfinanszírozóval kötötte.

Az ilyen helyzetbe keveredett devizahitelesek számára megnyugtató lehet, hogy – miként azt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél elmondták – minden a hitelintézeti törvény alá tartozó intézmény (így a bankok mellett az ilyen tevékenységre engedéllyel rendelkező pénzügyi vállalkozás is) köteles befogadni a végtörlesztési kérelmeket abban az esetben, ha egyébként az adós a törvényi feltételeknek megfelel. (Ez – ahogy az köztudott – abban az esetben igaz, ha a jelzálogjogot a Magyar Köztársaság területén lévő ingatlanra jegyezték be, a hitel folyósítása svájci frank esetén 180, eurónál 250, jennél 2 forint alatt történt, a hitelt nem mondták fel 2011. június 30. előtt, s az adós 60 napon belül ki is fizeti a még hátralévő tartozásának a kedvezményes árfolyamon számított teljes összegét.) A végtörlesztési kérelmet ilyen esetben az ingatlanfinanszírozónak kell benyújtani, s a finanszírozó köteles eljárni a jelzálog megszüntetése kérdésében.

Kedvező hír e csoport, s valamennyi végtörlesztő számára egyébként, hogy a héten elfogadott jogszabály-módosítások – egyebek mellett – tartalmazzák azt is, hogy a bankok a végtörlesztés teljesítésének igazolását követően 8 napon belül kötelesek kiadni a zálogjogról való lemondásról szóló jognyilatkozatot. (A határidőre vonatkozó előírás a hitelintézeti törvény (Hpt.) 200/B paragrafusának 4. bekezdését 4a. bekezdéssel.) A jövőben tehát nem kell akár heteket is várni arra, hogy az ügylet a korábbi adós számára zálogjog levételével – amelynek a lemondó nyilatkozat szükséges – mielőbb lezáruljon.

Ha bármilyen oknál fogva a végtörlesztés megtörténte után a zálogjogról lemondó nyilatkozatot mégsem kapják meg az ügyfelek, az szerződéses jogviszony megsértésének minősül. Ilyen esetekben a Pénzügyi Békéltető Testület segítsége kérhető, amely 30 napon belül dönt a jogvitáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik