Gazdaság

A brit kormányfő szerint hetek vannak az euróövezeti katasztrófa elkerülésére

David Cameron hangsúlyozta: a brit export 40 százalékát felvevő valutaunió felbomlása nem állna Nagy-Britannia érdekében.

Néhány hetük maradt az euróövezeti vezetőknek a “gazdasági katasztrófa” elkerülésére – jelentette ki David Cameron brit kormányfő a Financial Timesnak adott interjújában. A politikus kijelentette: ha valaki az euróövezet tagja, akkor vállalnia kell “bizonyos kollektív felelősséget” a valutaunió sorsáért. A brit gazdsági napilap szerint ezzel elsősorban a két legnagyobb eurógazdaság vezetőinek, Angela Merkel német kancellárnak és Nicolas Sarkozy francia elnöknek üzent.

Cameron “nagyon ingatagnak” nevezte a világgazdasági helyzetet, hozzátéve, hogy ennek a bizonytalanságnak és bizalomhiánynak valószínűleg az euróövezet a legfőbb forrása. A tagállamok vagy “működőképes állapotba” hozzák az euróövezetet, vagy kénytelenek lesznek a valutaunió kudarcával szembesülni – jelentette ki a brit kormányfő.

A konzervatív párti miniszterelnök szerint mindenekelőtt jelentősen meg kell emelni az euróövezeti pénzügyi mentőcsomagok szervezésére létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitását, úgy, hogy e forrásból a jelenlegi 440 milliárd euró helyett 1500 milliárd, vagy akár kétezer milliárd eurót is folyósítani lehessen a bankok feltőkésítésére vagy a szuverén adósságpiacokra.

Nagy-Britannia nemzeti érdekeit nem szolgálná az euróövezet felbomlása – jelentette ki a Financial Timesnak a brit kormányfő. Ez utóbbi fejleményt azonban nagy londoni befektetési és elemző cégek most már egyre nagyobb eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az adósságválság miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet szétesésének valószínűségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik