Nagyvilág

Merkel és Sarkozy: továbbra is elkötelezett válságkezelés

Az euro-, illetve az adósságválság globális és tartós megoldása mellett állt ki a német kancellár és a francia elnök válságértekezletükön.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy vasárnap este Berlinben folytatott rendkívüli megbeszéléseket elsősorban Görögországról. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten mindketten hangsúlyozták, hogy az adósságválságra tartós megoldást kell találni. Utaltak arra, hogy Berlin és Párizs között – a korábbi rivalizálások után – immár teljes az egyetértés a részleteket illetően.

Merkel és Sarkozy közölte, hogy a hónap végéig csomagtervet terjesztenek elő az euroválság rendezésére és ennek keretében a bankok támogatására. Mindketten hangsúlyozták, hogy Görögországnak az euroövezetben kell maradnia.

A tárgyalások előtt Berlinben különböző híresztelések terjedtek el az esetleges görög államcsődről, illetve az ország adósságainak lehetséges átütemezéséről. A német kancellár és a francia elnök ezzel kapcsolatban semmit nem közölt, de hangsúlyozta a bankok pénzügyi erősítésének, illetve a kibővített euroövezeti támogatási alap alkalmazásának szükségességét.

A francia elnök a részleteket tartalmazó csomagterv mellett a jövőt illetően egyfajta víziót említett, amelynek a hosszú távú stabilitást kell biztosítania. Hasonlóan vélekedett a német kancellár is, aki a stabilitási és növekedési paktum megerősítésének szükségességéről beszélt. Merkel úgy vélte, hogy a bankok feltőkésítésére vonatkozóan egységes európai szabályokat kell kidolgozni.

Szakértők szerint a görög pénzügyi válság kiéleződésével kapcsolatos értesülések közepette Merkel és Sarkozy vasárnap esti tanácskozásának mindenekelőtt szimbolikus jelentősége volt. A találkozó főként azt a célt szolgálta, hogy demonstrálja az euroövezet két legfontosabb országának egységét, továbbá közös elkötelezettségét az euró, illetve Görögország megmentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik