Gazdaság

Gyengült az euró a svájci kormány bejelentése után

A befektetők körében csalódást okozott a svájci kormány gazdaságélénkítést célzó bejelentése, és a frankkal kapcsolatos álláspontja.

gazdaságélénkítést célzó bejelentése, illetve a frankkal kapcsolatos álláspontja.

Röviddel 17.30 óra előtt 1 euró 1,1440 frankra gyengült a mintegy 30 perccel korábbi kormánybejelentést megelőző 1,464 frankról. Augusztus 9-én az euró történelmi mélyponton, 1,0075 frankon állt.

A kormány azt közölte, hogy kétmilliárd frankkal támogatja a hazai gazdaságot, amelynek különösen az exportra termelő része máris megsínylette az erős svájci devizát, mivel a magas frankárfolyam miatt csökkent a versenyképessége.

A kormány szerdai ülésén is megállapította, hogy túlértékelt a frank, miközben üdvözli a svájci központi bank intézkedéseit. Hozzátette a központi bank feladata eldönteni, akar-e árfolyamcélt megnevezni.

A kormány egyidejűleg arról is döntött, hogy magasabb tőketartalékot ír elő a jelzáloghitelező bankoknak, hogy elejét vegye a svájci ingatlanpiac túlfűtöttségének, amit a rendkívül alacsony kamatszint okozhat.

Svájc idei költségvetési többlete várhatóan 2,5 milliárd frank körüli lesz, a korábban várt 600 millió frank hiány helyett – közölte a svájci kormány szerdai ülése után. A bejelentés szerint a költségvetési bevételek a legújabb előrejelzések szerint jócskán meghaladják az eddig vártakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik