Gazdaság

Soros kötvényekkel mentené meg az eurót

A magyar származású amerikai befektető szerint gazdasági öngyilkosság lenne, ha bármely tagállam elhagyná a közös valuta térségét.

Az euró bevezetésével eredetileg a konvergenciát akarták megerősíteni az egyes országok között, azonban éppen ellenkező hatást értek el. Ha a nagy adóssággal küzdő államoknak nagyobb kockázati prémiumot kell vállalniuk, az adósságuk visszafizethetetlenné válik – írta Soros György magyar származású amerikai befektető a Financial Timesban.

Soros szerint egyértelmű a megoldás: a súlyos deficittel küzdő országoknak lehetővé kell tenni, hogy a többi országhoz hasonló feltételekkel fizethessék vissza adósságukat. Ezt a leghatékonyabban az eurókötvények kibocsátásával lehet megoldani. Ennek természetesen még ki kell dolgozni a részleteit, de az eurókötvény-kibocsátás valószínűleg az euróövezet pénzügyminisztereinek felügyelete alatt történne.

Mivel Európa gazdasága alapvetően Németországtól függ, és az eurókötvények nagy kockázatot jelentenének neki, akármilyen kompromisszum jön is létre, mindenképpen Németországot kell vezető pozícióba juttatni – mutatott rá.

Soros György szerint minél több eurókötvényt akar kibocsátani egy ország, annál szigorúbb előírásokat kellene követnie. Ha azonban egy ország végképp nem képes eleget tenni a szabályoknak, lehetővé kell tenni, hogy kiléphessen az euróövezetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik