Gazdaság

Eddig 229-en tudták bevallani a különadót

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint csak akarni kell.

Az állami adóhatósághoz olyan jelzés érkezett, mely szerint a 98 százalékos különadó bevallása, különösen a nyomtatványok kitöltése a magánembereknek nehézséget jelent, illetve nem is tudják jól elkészíteni – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV szerint, ha valaki nem tud vagy nem akar igazolást kérni volt munkáltatójától, akkor a vonatkozó rendelkezések ismeretében pontosan meg tudja állapítani, hogy keletkezett‑e különadó fizetési kötelezettsége.

A munkavégzésre irányuló jogviszonyának megszűnésekor ugyanis a kifizető köteles volt átnyújtani neki olyan igazolásokat (kilépő adatlap, járulék- és egyéb jövedelemigazolás), melyekből egyértelműen megállapítható, hogy a kifizető milyen összegeket, milyen jogcímeken fizetett ki.

Ettől függetlenül az állami adóhatóság minden magánszemély számára azt javasolja, hogy amennyiben érintett lehet a 98 százalékos különadóval, akkor a volt kifizetőjétől kérjen igazolást.

A 2011. január 1-jétől kifizetett összegek után keletkező különadó kötelezettségről a magánszemélynek a 2012-ben kell majd számot adnia. Az állami adóhatósághoz tegnapig 229 különadóról szóló bevallás és mintegy 667 millió forintnyi különadó érkezett be.

A NAV szerint a jogkövető magatartást gyakorló, adókötelezettségüket teljesíteni kívánó adózók számára nem okozott problémát a különadóról készítendő 1053K jelű bevallás kitöltése és benyújtása, valamint a kifizetők is gond nélkül teljesítették az adatszolgáltatási kötelezettségüket.

Az állami adóhatóság nyomatékosan felhívja minden különadóval érintett magánszemély figyelmét arra, hogy a 1053K jelű bevallást nyújtsák be, még abban az esetben is, ha esetlegesen a fizetési kötelezettségüknek határidőben nem tudnának eleget tenni.

A bevallás benyújtásának elmulasztása 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal büntethető és ellenőrzés megindítását is magával vonhatja. A különadó tekintetében is a méltányosságra vonatkozó általános szabályok szerint kérelmezhető mérséklés, illetve fizetési könnyítés – írja a NAV.

Egy igazságügyi adó- és járulékszakértő a minap tudatta, hogy a jelenlegi feltételek alapján kitölthetetlen a bevallás.Szerinte a NAV súlyos szakmai hibát vétett. Angyal József úgy vélte, az állami adóhatóság eltévesztette a törvényi szerepeket.

A szakember korábban a közrádióban arra is emlékeztetett, hogy mivel bevallással lezárt időszakokról van szó, tehát az APEH anélkül, hogy egy kiegészítő vizsgálatot végezne a kifizetőnél, egyszerűen nem tudja megállapítani, mennyi különadót kéne befizetni.

AJÁNLOTT LINK:

A 98 százalékos különadó bevallására vonatkozó eddigi tapasztalatok (NAV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik