Belföld

Kósa: a képviselők is fizessenek különadót!

Az Országgyűlés Hivatala - egyeztetve az adóhatósággal - azt állítja, nem kell.

A Fidesz szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály. Az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a törvényt, így a kormánypárt módosító indítványt nyújt be.

A Fidesz ügyvezető alelnöke ezt arra reagálva mondta, hogy a Népszabadság keddi számában arról írt: az Országgyűlés Hivatala úgy értelmezi a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvény rendelkezéseit, hogy azok nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre. Kósa Lajos hangsúlyozta: a Fidesz szándéka az, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó.

Az Országgyűlés Hivatala előzőleg tudatta, hogy a képviselőket – az alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról, illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján – nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek.

Az országgyűlési képviselők hathavi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan – egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal – a parlament sajtószolgálata azt közölte: az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban.

Hivatkoznak a képviselők jogállásáról szóló törvény indoklására, amely szerint a “képviselői tevékenység azonban nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi jogviszony alapján végzett tevékenység”.

Az Országgyűlés Hivatala 2006-ban 114 képviselőnek fizetett 6 havi juttatást, és egy esetben sem haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot. 2010-ben 178 honatya részére történt kifizetés, és néhány esetben haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot.

A kifizetett összegekből a hatályos szabályoknak megfelelő adóelőleget az Országgyűlés Hivatala a kifizetéskor levonta, tekintettel azonban arra, hogy tevékenységük nem munkaviszony, utólagos, a különadóra vonatkozó bevallást nem nyújtott be – áll a kommünikében.

Azon országgyűlési képviselők esetében, akik állami vezetői megbízatást is betöltöttek, az ezen jogviszonyuk alapján fizetendő különadó megfizetésére, illetve bevallására a részükre juttatásokat kifizetőknek kellett intézkedniük – zárul a dokumentum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik