Belföld

A Jobbik benyújtotta javaslatát a különadó szigorítására

Az előterjesztés parlamenti képviselőkre is kiterjesztené a szabályozást.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvények módosító javaslatát. Az előterjesztő Volner János azt mondta, álláspontjuk szerint ha a politika áldozatvállalást vár el az emberektől, és “azt széles körben rákényszeríti a társadalomra,” akkor a politikának is élen kell járnia ebben az áldozatvállalásban.”

Úgy erkölcsös és úgy etikus, hogy a politikai élet szereplői ugyanúgy megfizetik a 98 százalékos különadót, mint ahogyan elvárják az orvosoktól, tanároktól és egyéb közszférában dolgozó, majd onnan távozó munkavállalóktól” – tette hozzá. Azt kérte: a Fidesz tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez” támogassa javaslatát, ne nyújtson be saját módosító indítványt.

Az ellenzéki politikus szerint “a nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik.”

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke azt mondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést. Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik