Gazdaság

Jelentős többlet a külkereskedelmi mérlegben

Januárban a külkereskedelemi termékforgalom volumene jelentősen nőtt, az exporté 21,2 az importé 22,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, euróban a kivitel 26,1 százalékkal, a behozatal 30,2 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 400,8 millió eurót tett ki, 61,1 millió euróval kevesebbet, mint 2010. januárban - közölte a KSH pénteken.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai megegyeznek a március 10-én előzetesen közöltekkel. A behozatal éves növekedési üteme euróban utoljára tavaly augusztusban volt 30 százalék fölött, azt követően 18-20 százalék között alakult.

Az első havi kivitel értéke 6,1 milliárd euró, 1675 milliárd forint, a behozatalé 5,7 milliárd euró, 1565 milliárd forint volt. Ezzel az export forintértéke már meghaladta, az importé még nem érte el a gazdasági világválság előtti – 2008. év azonos időszaki – szintet.

A januári forgalom forintban mért árszínvonala importban 7,9 százalékkal, exportban 6,1 százalékkal emelkedett az előző év első hónapjához viszonyítva, a cserearány 1,7 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest több mint 9, míg az euróhoz mérten mindössze 2,3 százalékkal értékelődött le.

A KSH szerint a kivitel háromötödét és a behozatal közel felét adó gépek és szállítóeszközök volumene exportban és importban 23,7 illetve 23,1 százalékkal nőtt az elmúlt évihez viszonyítva. Az árufőcsoporton belül az általános rendeltetésű ipari gép és a közúti jármű kivitelének volumene némileg, a behozatalé jelentős mértékben meghaladta az átlagot. Az első termékkör export- és importnövekményében az autóiparhoz szükséges alkatrészek, az utóbbinál a személygépkocsi-forgalom játszanak meghatározó szerepet.

A KSH adatai szerint dinamikusan bővült a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék mindkét irányú forgalmának volumene, amit döntően a mobiltelefon-gyártással kapcsolatos kereskedelem határoz meg.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene rendre 22,5 és 22,4 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportjának volumene közel felével, az importé mintegy ötödével emelkedett.

A gumigyártmány, a színesfém és egyéb fémtermék mindkét irányú, illetve a szakmai tudományos ellenőrző műszer exportvolumenének dinamikus bővülése továbbra is a gépipari megrendeléseknek köszönhető – közölte a KSH.

A tavaly augusztus óta tartó csökkenést követően az idén januárban az energiahordozók importvolumene 20,1 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A növekedést elsősorban a kőolaj beszerzések tavaly januári szinthez viszonyított több mint két és félszeres megugrása okozta. Ezzel ellentétes irányú volt a természetes és mesterséges gáz behozatalának alakulása, melynek volumene jóval a negyedével csökkent.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek, italok, dohánytermékek export- és importvolumene 2011 első hónapjában 18,8 illetve 19,5 százalékkal múlta felül az egy évvel ezelőtti igen alacsony szintet. A kivitel mintegy harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportjának volumene átlag alatti, de kétszámjegyű növekedést mutatott a kukoricakiszállítások exportnövekményének köszönhetően.

_Dinamikusan nőtt a tej és tejtermék, valamint a hús és húskészítmény mindkét irányú forgalmának volumene, ez utóbbi importjában a lengyel sertéshús-behozatal volt meghatározó.
Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene januárban 18,8 százalékkal, illetve 22,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió egészét nézve 104 millió euróval (34, milliárd forinttal) javult, döntően az új tagállamokkal lebonyolított forgalomnak köszönhetően. vonatkozásában.

A KSH adatai szerint az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene 30,4 százalékkal bővült, míg az importé 23,7 százalékkal haladta meg az elmúlt évi bázisszintet. A külkereskedelmi forgalom hiánya 784 millió euró (165 milliárd forint) volt, 46,7 millió euróval több, mint az elmúlt évben. Az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg mintegy 197 millió euróval (53 milliárd forinttal) romlott, elsősorban a megnövekedett kőolajimport miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik