Gazdaság

Kapós volt a magyar államadósság

Három szempontból is rekordot hozott a magyar dollárkötvény-kibocsátás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. igazgatósági elnöke azt mondta: ilyen nagy összegű, (3,75 milliárd dollárnyi) kibocsátást egy tranzakcióban, nemzetközi piacon a régióban még senki nem hajtott végre. Rekordnak számít a 13 milliárd dollárnyi keresleti ajánlat, és kiemelendő a kötvények egy részének 30 éves futamideje is.

Kármán András közölte, hogy rendkívüli befektetői érdeklődés mellett jegyezték le a tízéves futamidejű, 3 milliárd dollár értékű kötvényt, valamint a 30 éves futamidejű, 750 millió dollár értékűt. Mindkettőre több mint háromszoros volt a túljegyzés: az előbbi kötvényre mintegy 10 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett, a másikra pedig 3 milliárd dollárnyi.

Kedvező volt, hogy mindkét kötvénynél 15 bázisponttal csökkenteni lehetett az árat. A tízéves kötvényt 310 bázispontos felárral jegyezték le a megfelelő futamidejű amerikai papírhoz képest, a 30 éves futamidejű pedig 330 bázispont felárral. Mvel az ÁKK a teljes devizaadósságot euróban tartja, a dollárt euróra váltják, ami a jelenlegi árfolyamok alapján további 20 bázispontnyi felárcsökkenést jelent.

A befektetők érdeklődésének középpontjában a Széll Kálmán Terv állt. Kármán András szerint a befektetők erre adott első reakciói pozitívak voltak: kedvezően nyilatkoztak arról, hogy a program strukturális módon – alapvetően a kiadási oldalon tett intézkedésekkel – javítja a költségvetés egyenlegét, és kedvező középtávú hatással lehet a foglalkoztatásra és a gazdasági növekedésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik