Gazdaság

Jöhet az új dollárkötvény

Holnapig tesztelik a befektetők körében a Széll Kálmán-tervet.

Szerdáig lezárulnak azok a befektetői találkozók, amelyeken a Széll Kálmán-terv fogadtatását teszteli az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írja a Világgazdaság. Kedvező reakciók esetén heteken belül devizakötvény kibocsátásával fedezhetik a költségvetés idén lejáró adósságának jelentős részét.

Az ÁKK három hitelintézetet (BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank) bízott meg a találkozók szervezésével – mondta a vezérigazgató. Pleschinger Gyula szerint a találkozók célja a tájékoztatás és a tájékozódás, nem egy azonnali kötvénykibocsátás.

Az elképzelések sikeres fogadtatása esetén néhány héten belül megtörténhet egy kötvénykibocsátás, de az is elképzelhető, hogy a befektetők további részletek iránt érdeklődnek. A költségvetésnek idén összesen mintegy 4 milliárd euró névértékű devizaadóssága jár le, amelyet szeretne megújítani.

Ez azonban nem sürgős, mert a büdzsének 2,5 milliárd euró értékű devizabetéte van a jegybanknál és egymilliárd eurónyi követelése a kereskedelmi bankokkal szemben, melyből félmilliárd az idén jár le – tette hozzá a vezérigazgató, aki szerint a sikeres horvát és litván kötvénykibocsátás után Magyarország is jó eséllyel próbálkozik a pénzpiacon.

Magasan áll az adósságnyomás-mérő (Hír24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik