Gazdaság

Gyurcsány és Bajnai találta ki az Orbán-csomagot

A szociális ellátások összegének plafonja a minimálbér alatt lesz - irányozza elő az Orbán-csomag. Mindez azonban nem újdonság, a korábbi kormányok szigorításai is ezt célozták. A rokkantnyugdíjak rendszerének átalakításával vagy a táppénz csökkentésével is az Orbán-kormány az elődjei politikáját folytatja.

Felül kell vizsgálnunk a szociális támogatások bőkezű és átláthatatlan rendszerét – olvasható a Széll Kálmán-terv angol nyelvű átdolgozásában. Az eddigi, sokféle jogcímen történő kifizetést egyetlen juttatás váltja majd fel, amelynek maximális összege alacsonyabb lesz, mint a mostani minimálbér – ígéri a kormány a – feltehetően – külföldi befektetőknek írt dokumentumban. A kormány azt is ígéri: a foglalkoztatási-munkapiaci intézkedésekből 195 milliárd forint megtakarítás lesz.

Rendszeres szociális szegélyre 43,3 milliárd forintot költöttek 2007-ben, időkorúak járadékára 1,2 milliárdot, átmeneti segélyre 4,7 milliárdot, lakásfenntartási támogatásra 17,8 milliárdot, rendkívüli gyerekvédelmi támogatásra 2,3 milliárdot, temetési segélyre 0,5 milliárdot – érzékeltette néhány adattal Adler Judit, a GKI kutatója a segélyekre költött pénzek nagyságrendjét.

(Csak összehasonlításképp: a személyi jövedelemadó rendszerének átalakításával a kormány idén – tavalyhoz képest – nagyjából 500 milliárd forint bevételről mondott le.)

Nincsenek nagy tartalékok

Nem valószínű tehát, hogy a segélyreform túlzottan nagy megtakarításhoz vezethet. Annál is inkább, mivel már a korábbi kormányok is szigorítottak a segélyrendszeren, ezért itt nincsenek nagy tartalékok – mondta Adler Judit, emlékeztetve arra, hogy a korábbi kormány intézkedése volt, hogy a rendelkezésre állási támogatást csak egy fő veheti föl a családból.

Hasonlóan szembetűnő a kormányok közötti folytonosság a táppénz esetében. Tavaly mintegy 96,5 milliárd forint irányoztak elő táppénzre, de végül ennek alig több mint 80 százalékát kellett elkölteni – derül ki az allamkincstar.gov.hu-n található mérlegből. Tavalyelőtt viszont nagyjából 102,8 milliárd forint az előirányzat, ám ennél végül 5 százalékkal több ment el. A drasztikus csökkenés oka: a Bajnai-csomag leszállította a táppénz összegét 70-ről 60 százalékra.

Ezzel a csökkentéssel 2010-ben 16, 2011-ben 17 milliárd forint megtakarítás érhető el – dicsekszik a kormány egy táblázatban a külföldiek számára összeállított dokumentumban.

Ebből az – egyre szerényebb – táppénzre fordított összegből is szeretne lefaragni a kormányzat – derül ki a Széll Kálmán-tervből (idén 86,05 milliárd forint az előirányzat). Nagyszabású elképzelés, bár némileg emlékeztet az egyszeri ember kísérletére, aki megpróbálta leszoktatni a lovát az evésről. (A kísérlet majdnem sikerült – már éppen leszokott volna, amikor éhen döglött.)

Hibernálták a családi pótlékot

A családi támogatások – így egyebek között a családi pótlék – összegének befagyasztásának fönntartását is ígéri a kormány a külföldieknek készített dokumentumban – megőrizve a Bajnai-csomag ezen intézkedését is.

A rokkantnyugdíjazás rendszerének szigorítását illetően sem tarthat igényt a Fidesz elsőségre – ez bizony Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik