Gazdaság

A vas és aszfalt országa leszünk?

Pozitívan fogadták az Új Széchenyi Tervet a munkaadók és gyáriparosok, de kérdések formájában néhány hiányosságra is felhívták a figyelmet. A közlekedésfejlesztés túlsúlya miatt volt, aki a „vas és aszfalt terve” nevet ragasztotta a programra.

Az Új Széchenyi Terv eddig meghirdetett 1,1 ezer milliárdos keretének több mint felét közlekedésfejlesztésre szánják – derült ki Fellegi Tamás fejlesztési miniszter előadásából a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége csütörtöki rendezvényén.

A második legnagyobb összeg (173,13 milliárd) vállalkozásfejlesztésre fordítható. A munkaadók egyik képviselője meg is jegyezte: túl hangsúlyos a közlekedésfejlesztés („a vas és aszfalt terve”), a tervezettnél több pályázható forrás kellene.

Hiányérzetek

Több szektor, így az informatika, az élelmiszeripar, a logisztika képviselője jelezte, hiányolták, hogy nem kaptak kiemelt figyelmet. A miniszter biztosította őket, hogy ők is sikerrel pályázhatnak majd.

A logisztikai pályázatoknál a piac képviselője azt nem értette, hogy miért pont a budapestieket és pest megyeieket zárták ki a pályázók körül, amikor tapasztalatuk szerint leginkább itt képesek fennmaradni a létesítmények.

Válságadó, és akik úgy érzik, hogy kimaradtak

Az autókereskedők képviselője jelezte, nem értik, hogy a kkv-barát kormány rájuk, kkv-kra miért vetett ki válságadót, amikor eleve hatalmas veszteségeket szenvedtek el a válság miatt. A miniszter ígéretet tett rá, hogy „jelezni fogja” a problémát. A felszólaló a szektor nevében azt is nehezményezte, hogy az elmúlt 8 évben kihagyták őket „mindenből” (a pályázatokból), és úgy látják, most sem lesz ez másképp.

A Vállalkozók Klubjának elnöke felvetette: a válság miatt számos vállalkozás nem tudta befejeznia beruházásait, nekik is kellene segítség. A miniszter is elismerte, a már megkezdett projektekhez nem lehet pályázati forrást igényelni. Fellegi Tamás információkat kért a vállalkozóktól arról, hány céget érint ez a probléma.

Ígéretek

A fejlesztési miniszter számos ígéretet tett arra, mitől lesz jobb, könnyebb, gyorsabb, kkv-barátabb a pályáztatás, mint eddig. Rövidebb lesz például a bírálati idő. Az eddigi gyakorlatban a 180 nap sem volt ritka, ezt szorítanák le a jövőben 30-45 napra. Eltörlik a többszörös hiánypótlásokat, ami eddig nagyban hátráltatta a pályázókat abban, hogy eljuthassanak a szerződéskötésig.

Olyan pályázatok kiírását ígérte a miniszter, amelyeket egy átlagos műveltségű vállalkozó önállóan is ki fog tudni tölteni, pályázatíró cég segítsége nélkül. Hogy rövidüljön a pályáztatás ideje, megszüntetik a kétfordulós pályázatokat is.

Kevesebb adminisztráció

Azt szeretnék, ha minél több pályázat érkezne elektronikus úton, de a papíralapú pályázás lehetősége is megmarad, csak kevesebb adminisztrációval. Ha nem is söralátétnyi lesz egy-egy pályázat, de kevesebb (maximum 8-10) adatlapot kell majd kitölteni, és a nyilatkozattételi lapokból és mellékletekből sem kell majd olyan sok, mint korábban – helyezte kilátásba Fellegi Tamás.

Az egyszerűsítés, áttekinthetőség jegyében elkezdték az intézményrendszerben lévő párhuzamosságok megszüntetését. Egy minisztérium alá kerül a program (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és a 24 jogszabály helyett egy kormányrendelet fogja szabályozni a pályáztatást. Már elkezdődött, de a jövőben további összevonások lesznek a pályázatokat kezelő közreműködő szervezeteknél. Arra nem tért ki, hogy a teljes átalakítás befejezését mikorra tervezik.

Mennyi forrás maradt még?

A 2 ezer milliárd forintból első körben 1,1 ezer milliárd forintnyi EU-s forrás lesz elérhető, 93 pályázatban. A pályázatok zömét márciusban fogják kiírni, de egy kisebb részük már hétfőn elérhető volt. A további 0,9 ezer milliárd forintnyi EU-s forrásra is még az idén kiírják a pályázatokat, hogy a 2013-as lezárásig minél többet tudjon felhasználni az ország – ígérte a miniszter.

Számításaik szerint a teljes forrás 50 százalékának kedvezményezettje a kkv szektor lesz és további 42 százalékban beszállítóként kapcsolódhatnak be majd a programokba.

Új hitelek is lesznek

A kis- és középvállalkozásokra nemcsak a pályázatoknál koncentrálnak, jelezte a miniszter, hanem új típusú hiteleket is kínálnak – így mikrohiteleket és a Magyar Fejlesztési Bank megújult hitelkonstrukcióit.

Az Új Széchenyi Terv induló pályázatai és a fejlesztéspolitikai rendszer megújításának rövid leírása az interneten is elérhető a program saját honlapján a pályázati kézikönyv ablakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik