Gazdaság

Londonban újabb MNB-kamatemelést várnak

Általánossá vált az a várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa jövő hétfőn ismét végrehajthat egy negyed százalékpontos kamatemelést.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci elemzői prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy “a valószínűségek egyenlege a (hétfői) újabb kamatemelés felé billen”.

A GS szakértői szerint a fő tényező nem a célt jelentősen meghaladó éves inflációs ütem, hanem a pénzügyi stabilitás és a pénzügypolitikai hitelességi megfontolások, és mindez újabb kamatszigorítás esélyére vall.

A ház szerint a magyar adósságtörlesztés leállásának kockázatára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazásai tavaly június óta – amikor “a szuverén törlesztésképtelenné válásnak a Fidesz-vezetés által felemlített lehetőségére válaszul a CDS-díjszabás drámai mozgásokba kezdett” – most a legmagasabb. A forint továbbra is “szeszélyes”, bár jelenleg úgy tűnik, hogy stabil sávon belül mozog.

A GS londoni szakértői ugyanakkor kiemelték a Fitch Ratings által karácsony előtt végrehajtott magyar adósosztályzati leminősítést is, amelynek nyomán a magyar szuverén adósbesorolást immár az összes nagy nemzetközi hitelminősítőnél mindössze egy fokozat választja el a befektetésre már nem ajánlott – “bóvli” – kategóriától.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ebben a helyzetben a külső kockázatok – különösen az euróövezeti költségvetési problémák – bármilyen további erősödése “felnagyított negatív hatást” gyakorolhat a forintra és a belső piaci hozamokra. E forgatókönyv alapján a szélesebb kamatkülönbözet elősegítheti a tőkekiáramlás megakadályozását – indokolták kamatemelési várakozásukat a Goldman Sachs citybeli szakértői.

Hozzátették: “időbeli korlátok is” újabb kamatemelésre sarkallhatják a magyar jegybankot, tekintettel arra, hogy a Monetáris Tanácsnak már csak két kamatdöntő ülése lesz összetétele megváltozásáig. A személyi összetétel módosulása potenciálisan már az új kinevezési rend alapján mehet végbe, amelynek révén “a kormány által kinevezett tagok többségbe kerülhetnek”.

Ilyen körülmények közepette a Monetáris Tanács folytatni akarhatja a kamatemeléseket, a pénzügypolitika következetességének demonstrálása és a piacok megnyugtatása végett – jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik