Gazdaság

A hiteleseknek is árthat a kormány-jegybank vita

Magyarország "egyre kockázatosabbnak tűnik" a kormány és a jegybank között feszülő ellentétek és "a rövid távú populista gazdasági intézkedések" miatt - vélekedtek londoni elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális pénzügyi és politikai kockázatelemző csoport londoni szakértőinek tanulmánya szerint a kormány és az MNB közötti konfliktus nemhogy enyhülne, de egyre jobban elmérgesedik.

A ház elemzői szerint a kormány célja (a monetáris tanácsi tagok kinevezési rendjének tervezett módosításával) az, hogy “galambokat”, vagyis kamatcsökkentésre hajló alapállású tagokat “ültessen” a márciusban esedékessé váló váltás során a testületbe.

A Fidesz “populista” törvényjavaslatának eredményeként a Monetáris Tanács a mostaninál jóval inkább enyhítéspártivá, egyben “átpolitizáltabbá” is válik, “azzal az egyértelmű megbízatással, hogy csökkentse a kamatokat”.

Az Eurasia szakértői szerint ez élénkítheti ugyan a gazdaságot, ám rosszul érintheti a választókat, a forint emiatt várható gyengülése ugyanis emelni fogja a devizában eladósodott háztartások adósságszolgálati terheit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik