Gazdaság

Sikeresnek tűnik az Orbán-kormány egyik fontos gazdasági lépése

Indokolt és sikeres volt a Széchenyi Kártya Program kibővítése.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy indokolt volt a Széchenyi Kártya Program kibővítése beruházási és forgóeszközhitellel. A Széchenyi Kártya kibocsátása folyószámlahitellel indult 2002-ben az Orbán-kormány idején. Idén, immár az új Orbán-kabinet döntött arról, hogy augusztusban forgóeszközhitellel, szeptemberben pedig beruházási hitellel bővíti a portfóliót. A tervek szerint januárban indul az uniós források felhasználásához szükséges önerő egy részét fedező úgynevezett önerő hitel. A Széchenyi Kártya forgóeszközhitelt eddig több mint 300-an igényelték, ami azt jelzi, hogy a vállalkozók már tudatosan válogatnak a termékek között. Beruházási hitelre több mint 40 vállalkozó nyújtott be igényét.

A januárban induló Széchenyi Kártya Önerőhitel beindítása jelentős segítséget ad majd a vállalkozásoknak fejlesztési források megszerzéséhez. Ez a konstrukció elkészült, de a részletekről még egyeztetni kell az Európai Unióval, mivel ez is támogatott konstrukció, ami hozzáadódik a pályázati támogatáshoz.

Már tervezik az Agrár Széchenyi Kártya kidolgozását is, várhatóan jövő év első felében ezt a terméket is meghirdetik. Az agráriumnak szóló Széchenyi Kártya terméknél figyelembe kell venni a mezőgazdasági támogatás uniós szabályozását, amely lényegesen kevesebb mozgásteret ad, mint más szektorok.

A Széchenyi Kártya indulása óta 850 milliárd forint hitelt helyeztek ki, 187 ezer vállalkozó igényelt, és mintegy 140 ezer kapta meg a kártyát. Az idén 130 milliárd forint hitel került ki a Széchenyi Kártya termékeivel, köztük az új konstrukciókkal is, és van köztük olyan vállalkozás is, amely mind a három meglévő Széchenyi Kártya konstrukciót igénybe veszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik