Gazdaság

Széchenyi Kártya: újabb lehetőség a kkv-k előtt

A Széchenyi Kártya Program kiterjesztésével a kkv-k finanszírozásának újabb lehetőségei nyílnak meg, amelyek eddig hiányoztak a szektor hitelezésében.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy augusztus 2-án indult a 3 éves futamidejű, maximum 25 millió forintos forgóeszköz-hitelezés, szeptember elsejétől a 10 éves futamidejű maximum 50 millió forintos keretű beruházási hitel, 2011. január 1-jétől pedig az európai uniós pályázatokhoz szükséges önerőhitel is szerepel a Széchenyi Kártya Programban.

A vezérigazgató szerint a Széchenyi Kártya Program új termékportfóliója is biztosítja a termékre eddig is jellemző egyszerűséget, egyszerű hozzáférhetőséget, az adminisztrációmentességet, a jó árát. Hangsúlyozta, hogy a Széchenyi Kártya Program teljes portfoóliójának működése esetén egy megbízható vállalkozó akár 125 millió forint, az állami támogatás miatt kedvező kamatozású hitelt is felvehet egyszerre.

A KA-VOSZ vezérigazgatója kifejtette: a Széchenyi Kártya eddigi bázisán alapuló újabb hitelekhez a kormány 2 százalék kamattámogatást, 80 százalékos garanciát ad, és átvállalja a garanciadíj felét, ezért a piacon lévő legkedvezőbb kondíciókkal kerülhetnek kihelyezésre a Széchenyi Kártya Program hiteltermékei.

A vezérigazgató kiemelte: a forgóeszközhitel kifizetése számla ellenében történik, a befogadástól számítva 3 héten belül fizetnek. A beruházási hitelek esetében is tartani tudják majd a rövid kifizetési határidőt, várhatóan a számlák beérkezésétől 3-4 héten belül folyósítják a közreműködő bankok a forrást a kisvállalkozásoknak – mondta Krisán László.

Jelezte, hogy a beruházási hitelek esetében arról tárgyalnak, hogy a bankok fogadják el fedezetnek a beruházás tárgyát, a visszafizetésnél pedig 1-2 év türelmi időre lehet számítani.

A 2011. január elsejétől igényelhető Széchenyi Kártya Program önerőhitelénél szeretnék elérni, hogy a bankok ne csak az önerő finanszírozásához járuljanak hozzá, hanem vállaljanak szerepet az utófinanszírozott európai fejlesztési források biztosításában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik