Gazdaság

Orbán látogatásáról ír az orosz sajtó

"Magyarország kőolaját cseréli el orosz gázra" - ezzel a címmel közölt cikket a Kommerszant című tekintélyes orosz gazdasági-politikai napilap.

“Vlagyimir Putyin miniszterelnök ma megvitatja magyar kollégájával az orosz kőolaj- és gázüzlet magyarországi problémáit. Magyarország Moszkvától engedményeket vár a Mol és a Malév árában, amelyeket meg akar vásárolni az orosz féltől, és cserébe esetleg atomenergetikai és gépipari szerződéseket, és/vagy a magyarországi gázeladásokra vonatkozó kedvezményeket ajánlhat fel” – írja a lap.

A Kommerszant idézi Martonyi János külügyminiszter hétfői nyilatkozatát arról, hogy Budapest a gazdasági kulcskérdésekben megállapodásokra számít. Az orosz kormányhoz közel álló források szerint Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott múlt heti tárgyalásain nem született eredmény. Emellett a lap emlékeztet rá, hogy Putyin a minap Németországban jogsértőnek nevezte, ami a Surgutneftegazzal (Szurgutnyeftyegaz) történik a Molnál.

A Kommerszant szerint hasonló a helyzet a magyar légitársasággal is. Budapest kivásárolná a még orosz tulajdonban lévő részt, de erre ugyanúgy nincs pénze, mint a Mol esetében. A lap – budapesti forrásokból – úgy tudja, hogy ilyen körülmények között Budapest “csomagot” ajánl fel Moszkvának. A gázbeszerzés, a magyar atomerőmű új tömbjének építése, és az új budapesti metróvonalhoz szükséges vagonok szállítása lenne a csomag része. .

A Kommerszant megemlíti, hogy az orosz gáz magyarországi szállításaival is gondok vannak. A Gazprom a német E.ON-nal közös Panrusgaz közvetítő útján szállítja a gázt, de Magyarországon szeptemberben visszamenőleges hatállyal, január 1-től új, 1,05 százalékos adót vezettek be egyebek között az energetikai szférának. A közvetítő azonban egyszázalékos bizományosi díjjal dolgozik, s az új adó ráfizetésessé teszi a céget.

A Regnum orosz hírügynökség elemzésében úgy vélte: Orbán Viktor látogatása Moszkvától “nem csupán a tisztességtelen magyar demagógia és konkurencia határozott visszafogását követeli meg”, hanem azt is, hogy az eddiginél szélesebb pillantást vessen az EU nem nagyon finom retorikája mögé bújó ország körülményeire és indítékaira.

A magyar kormányfő moszkvai útjának érdekessége, hogy Orbán Viktor egyik alkotmányozó tanácsadója a minap arról beszélt, milyen hiba, ha a Nyugat demokráciaként beszél Moszkváról. Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselője egy budapesti nemzetközi konferencián azt mondta, Oroszország irányított demokrácia. A hatalom gyakorlását a kormány által gyakorolt félig autoriter technikákra alapozzák.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kijevben járt Orbán Viktor (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik