Gazdaság

Kgfb: lecsapott a biztosítókra a PSZÁF

Két biztosítónak bírságot kell fizetnie, hétnek pedig újból közzé kell tennie gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos díjtarifáinak egyes részleteit a PSZÁF határozata szerint.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) pénteken közzétett határozata szerint két biztosítónak fogyasztóvédelmi bírságot kell fizetnie, összesen 1-1 millió forintot. A felügyelet az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-t és az Astra S. A. Biztosító Magyarországi Fióktelepét sújtotta pénzbüntetéssel.

Véleményük szerint az Allianz október 30-án, díjhirdetése első oldalának “hibás közlése” miatt a közzétételnél igénybe vett két országos napilap utolsó oldalán – elkülönülve az eredeti díjhirdetésétől – javítottan tette közzé tarifáinak egy részét, ugyanazokban a lapszámokban. A PSZÁF szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifák működését meghatározó törvényt sérti, ha a biztosító tartalmi hibát követ el a hirdetmény közlésével.

Az Astra díjhirdetésének több táblázata ugyancsak hibásan jelent meg az érintett napilapok utolsó oldalán. Eredeti, hibás díjtarifáiban nem hívták fel a figyelmet, hogy az nem alkalmas a díj meghatározására.

A kgfb-kampány egyik nyertesének számító Astra emellett “kárelőzmény” táblázatainál nem határozta meg hirdetményében, hogy mely időszakban történt károk esetén kell alkalmazniuk a fogyasztóknak a díjszorzót. Ezenfelül nem tették közzé az idei évre vonatkozó felelősségbiztosítási tarifákat sem, noha az törvényi kötelezettség lett volna.

A PSZÁF közleményében beszámolt arról is, hogy határozatuk szerint hét biztosítónak újból közzé kell tennie díjtarifájának egyes részleteit. Ezt szombaton, a díjhirdetésnél igénybe vett két országos napilapban kell megjelentetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik