Gazdaság

A trükközők lesznek a kgfb-kampány vesztesei

A jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díja biztosan kedvezőtlenebb lesz 50-70 ezer autósnak.

A rosszabbul járók azok a főként fővárosban lakó autósok, akik a kedvezőbb vidéki tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg a jármű tulajdonosának, miközben ők voltak az üzembentartók -– közölte a kotelezo.hu portál szerdán.

A városban élő fiatalabb autósok mindig jóval magasabb kárkockázatot jelentettek a biztosítók számára, mind az idősebb vidékiek. Ezért főleg a fővárosban élő autótulajdonosok közül éltek sokan – óvatos becslések szerint is több tízezren – azzal a lehetőséggel, hogy az autót idősebb családtagjukra íratva, jóval kedvezőbb kötelező és casco-biztosítást szereztek járművükre. A belvárosokban lakók eközben üzembentartóként a kedvező parkolási lehetőséggel is élni tudtak.

Idén már csak az üzembentartó nevére köthető szerződés –- hívja fel a figyelmet az új szabályozás eddig kevesebb hangsúlyt kapott változására Lantos Lóránt, a kotelezo.hu vezetője. Emiatt évi több tízezer forinttal is rosszabbul járhat az, aki eddig élt az említett trükkel. Nem csupán városi és fiatalabb vezetői kategóriába kerül, de a bónuszbesorolását is A0 fokozatban kénytelen kezdeni.

Az olcsóbb kötelező biztosítás reményében megteheti ugyan, hogy a vidéki rokonát teszi meg üzembentartónak is, ebben az esetben viszont az ingyenes parkolásnak mondhat búcsút.

Ilyen esetben még mindig az a legjobb, ha az autós fenntartja a korábbi kgfb szerződését, erre az esetre ugyanis az új szabályozás nem terjed ki. Viszont ha így dönt, akkor is biztosan kimarad az idei, 25-30 százalékot is elérő általános díjcsökkenésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik