Gazdaság

Megállt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése?

A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt, mindössze 0,1 százalékkal mérséklődött májushoz képest.

Júniusban éves összehasonlításban 4,6 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg az első félévben 4,7 százalékkal volt alacsonyabb a bázisnál, ugyancsak naptárhatással korrigálva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Májusban a kiskereskedelmi forgalom a naptárhatásoktól megtisztított adatok alapján 4,8 százalékkal csökkent 2009 májusához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Egy évvel korábban, 2009 júniusában 2,3 százalékkal esett vissza a forgalom, míg az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedett a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom értéke folyó áron júniusban elérte a 630,2 milliárd forintot, az év első hat hónapjában pedig 3398 milliárd forint volt.

A kiskereskedelmi eladások közel fele, 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

A gépkocsi üzemanyagok eladása júniusban a naptárhatástól megtisztítva 8,1 százalékkal, az első félévben 9,3 százalékkal csökkent, míg az előző hónaphoz képest júniusban 1,3 százalékkal emelkedett.

A KSH szerint továbbra is Közép-Magyarország részaránya a legnagyobb, 38 százalék, míg a többi régió egyenként 8 és 12 százalék közötti arányban részesedett az országos kiskereskedelmi forgalomból.

Az első negyedévben minden régióban csökkent a kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene, legkevésbé, 2,6 százalékkal a Dél-Alföldön, a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal pedig a Nyugat Dunántúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik