Gazdaság

Lassult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2010 első öt hónapjában és májusban egyaránt 4,7-4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakában mérthez képest.

Áprilisban a havi csökkenés 0,8 százalékos volt mind a szezonális, mind pedig a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az idén az első négy hónapban a visszaesés 4,7 százalékos, áprilisban öt százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 első öt hónapjában 2768 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből májusban 605 milliárd forint realizálódott.

A kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

2010 májusában az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalmának volumene 4,3 százalékkal mérséklődött 2009 májusához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem májusi volumene az előző hónap szintjén maradt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 első öt hónapjában 3,9, májusban 2,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2010 májusában a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az összes forgalomból kis súlyt képviselő illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, miközben a többi üzlettípusban bonyolított forgalom volumene csökkent.

A legnagyobb mértékű, 16,8 százalékos visszaesés az iparcikk jellegű vegyes üzletekben jelentkezett. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 1,0 százalékkal maradtak el az áprilisban mért szinttől.

Idén májusban folytatódott az üzemanyagtöltő állomások eladásainak csökkenése: a forgalom volumene 2010 első öt hónapjában 9,8, májusban 11,7 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi eladások 0,7 százalékkal mérséklődtek az áprilisihoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik