Gazdaság

A takarékszövetkezetek is fizetnek

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a takarékszövetkezeteknek nem kell „bankadót” fizetniük, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ezt cáfolja.

„Természetesen a takarékszövetkezetek is vállalják a rájuk eső részt, akár önként is” annak érdekében, hogy helyreálljon a költségvetési egyensúly, javuljon a nemzetgazdaság helyzete – mondta Turi Dénes, az OTSZ alelnöke. Úgy vélekedett, hogy a befizetés kigazdálkodása nemcsak a takarékszövetkezeteknek lesz nehéz, hanem a többi piaci szereplőnek is. Az OTSZ alelnöke hangsúlyozta: a szövetkezeti szektor partner lesz a teherviselésben, de „igazságos és elviselhető” megoldást kérnek. Nyilvánvalóan a kormányzat is erre törekszik – mondta.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója, aki részt vesz a tárgyalásokon, az MTI-nek nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy a szövetkezeti hitelintézetekre 6,1 milliárd forint befizetés jutna, ahogy arról az MR1 Kossuth Rádió is beszámolt még kedden. Megerősítette ugyanakkor, hogy a szövetkezetek „nem mentességről, hanem számokról” tárgyalnak. Az OTSZ elnöksége úgy foglalt állást, hogy a szektor nem kívánja kihúzni magát a teher alól, de azt kéri, vegyék figyelembe a teherviselő képességét – mondta -, ennek adott hangot írásban megfogalmazott javaslatában is, amire most várják a kormányzat reakcióját.
A szövetkezeti hitelintézetek – a takarékszövetkezetek és hitelszövetkezetek – 2009-ben 10,513 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el a PSZÁF előzetes adatai alapján, ami 86 százaléka az előző évinek. A szektor idei első negyedévi adózás előtti eredménye 2,622 milliárd forint, 17 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik