Gazdaság

2008 óta először az éves GDP is nőtt az OECD-ben

Az OECD tagországok összesített bruttó hazai terméke (GDP) először emelkedett éves összevetésben 2008 harmadik negyedéve óta.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 31 tagállamában a márciussal zárult idei első három hónapban a GDP 0,7 százalékkal haladta meg az előző negyedévit, és 2,5 százalékkal nőtt 2009 első negyedévéhez képest.

Az OECD országok adják a világ GDP-jének 61,3 százalékát.

Az OECD országokon belül a GDP alakulása széles sávban szóródott. Miközben az amerikai gazdaság az idei első három hónapban 0,8 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képes, Japáné pedig 1,2 százalékkal, addig az euróövezet és az Európai Unió gazdasága egyaránt csupán 0,2 százalékkal erősödött negyedéves szinten.

A G7-ek csoportján belül a legkisebb ütemben Franciaország gazdasága nőtt, 0,1 százalékkal.

A párizsi székhelyű szervezet javította az OECD-csoport idei és jövő évi gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését. Az ideit 1,9 százalékról 2,7 százalékra, a jövő évit 2,5 százalékról 2,8 százalékra módosította.

Az OECD egyidejűleg javított a globális gazdaság idei és jövő évi növekedési kilátásán, a GDP idei emelkedését 3,4 százalékról 4,6 százalékra, a jövő évit 3,7 százalékról 4,5 százalékra változtatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik