Gazdaság

GDP: egyszázalékos növekedést vár idén a GKI

Egy százalékos gazdasági növekedés várható 2010-ben Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint.

A KSH-adatok szerint már a tavalyi utolsó negyedévben növekedést mértek az előző negyedévhez képest, és ezt az idei első negyedévben további 0,9 százalékos – az EU-n belül az egyik legmagasabb – bővülés követte. Ennek alapján Magyarországon idén egy százalékos körüli növekedésre lehet számítani a GKI szerint.

Májusban a görög válság okozott bizalmatlanságot az euró iránt, ami a közös európai pénz gyengüléséhez vezetett. Ugyanakkor az euró gyengülése segíti az euró-zónán kívüli országokba irányuló kivitelt, ami kedvező például a német és ezen keresztül a magyar export számára.

A kormányprogram csak kevés konkrétumot tartalmaz, de a görög válság valószínűleg tovább bővíti a kormány mozgásterét. A parlament által elfogadott 3,8 százalékos államháztartási hiány a GKI szerint még így sem éri majd el várhatóan az 5 százalékot.

A munkanélküliség már elérte csúcspontját, a következő hónapokban javulás várható. Ennek szezonális okai vannak: bővülnek a mezőgazdasági, építőipari és turisztikai lehetőségek.

2010 első felében még öt százalék feletti lesz az áremelkedés, de az év végére 3-3,5 százalék körülire, 2011 végére pedig az MNB által kívánt három százalék alá csökkenhet az infláció. Az euróhoz képest az éves átlag 270 forint körül valószínű a GKI szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik