Gazdaság

Véget érhet a gázvita

Ukrajna támogatja a Naftogaz ukrán gáz- és kőolajipari vállalat és a Gazprom orosz gázipari óriás egyenjogú alapon történő egyesítését - jelentette be Mikola Azarov ukrán miniszterelnök.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy “a hatalmas energiahordozó-készletekkel rendelkező Oroszország” miniszterelnöke, Vlagyimir Putyin tett ilyen javaslatot a múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Putyin erről sem a négyszemközti megbeszélésen, sem az orosz-ukrán államközi gazdasági vegyes bizottság ülésén nem beszélt.

“Inkább a nagyszabású együttműködésünk hatása alatt juthatott eszébe ez a javaslat” – mondta Azarov, aki szerint az elgondolás “figyelemreméltó”, amit tanulmányozni fognak.

Putyin a múlt hónapban közölte, hogy országa 5-6 milliárd dolláros hitelt nyújthat két új ukrajnai reaktor építéséhez. Ukrajna egy-egy VVER-1000 típusú reaktorral szeretné bővíteni a rivnei és hmelnickiji atomerőművet. Viktor Janukovics ukrán államfő szerint a megállapodást várhatóan Dmitrij Medvegyev orosz elnök május 17-18-i ukrajnai látogatása alatt írják alá.

Azarov bejelentette, hogy áprilistól Oroszország eltörli az Ukrajnának szállított gázra kivetett exportvámot, így nem fogják emelni a lakossági gáz árát.

Az orosz kormány határozata alapján az exportvám-mentesség 2019-ig bezárólag érvényes. 2010-ben legfeljebb 30 milliárd, 2014 és 2019 között pedig legfeljebb 40 milliárd köbméterig, a szerződésben rögzített, 1000 köbméterenkénti 333,3 dollár alatti áron történő szállítás esetében az exportvám nulla százalékos lesz, az ezzel megegyező vagy ennél magasabb ár esetében külön képlet alapján számítják ki, a gáz alacsony fűtőértékét figyelembe véve. A fenti mennyiséget meghaladó szállítások esetében az exportvám 30 százalékos lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik