Gazdaság

Dollármilliárdokat dobnak ki az ablakon az oroszok

Évente legkevesebb 1,3 milliárd dollár (255 milliárd forint) értékű földgázt égetnek el hasznosítás helyett Oroszországban olajkitermelő cégek - írta hétfőn a Die Presse.

Az osztrák napilap az orosz számvevőszék jelentésére hivatkozva azt írta, hogy az úgynevezett kísérőgáz – a kőolajjal együtt feltörő földgáz – elégetése miatt a környezeti hatásokat nem számítva évente 1,3-1,5 milliárd dollár kár keletkezik. Oroszország így nem csupán a harmadik számú energiafogyasztó a világon, hanem a földkerekség leginkább energiapazarló állama – írta a bécsi lap.

A hét legnagyobb orosz olajcég tavaly a kísérőgáz kétharmadát égette el. Ez 19,96 milliárd köbméter, több mint Magyarország 14-15 milliárd köbméteres éves fogyasztása.

Az energiahordozót hasznosítani is lehetne, például gázturbinák révén, amelyek áramtermelő generátorokat hajtanak meg, az elektromos áramot pedig az olajmező kiaknázása során lehetne felhasználni, ez viszont jelentős beruházással valósítható csak meg.

A Die Presse szerint a hét vezető orosz olajkitermelő vállalatnak összesen 8,5 milliárd dollárt kellene beruháznia, hogy valamennyi megfeleljen a kísérőgáz hasznosítását előíró szabályoknak. Ez azonban üzletnek sem volna rossz – veti fel a lap a Világbank egy 2008-as jelentése alapján, amely szerint a hatékonyság növelésével 45 százalékkal csökkenteni lehetne az energiafelhasználást Oroszországban.

A jelenlegi szint fenntartásához szükséges fejlesztések háromszor annyi pénzt emésztetnének fel, mint a hatékonyságot növelő beruházások, és azt az energiamennyiséget, amelyet megspórol az ország, értékesíteni lehetne a világpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik