Gazdaság

Tovább drágulhat a földgáz ára

A világ legnagyobb földgáz-exportőreinek csoportja gyűlt össze megbeszélésre hétfőn Algírban a gáz árának emelését célzó terv kidolgozására.

A “gáz-OPEC”-nek is nevezett GECF (Gas Exporting Countries Forum) tagjai ellenőrzik a világ “hagyományos” gázkészleteinek mintegy 70 százalékát, de a termelésük iránti keresletet a világgazdaság vontatott fellendülése tartja kordában, illetve a korábban hatalmas importőrnek számító Egyesült Államok saját, “alternatív” forrásokból származó termelése szorítja vissza.

Az európai piacot ellátó három legnagyobb exportőr, Oroszország, Algéria és Katar azt reméli, hogy a felvevőpiacokat ellátó tagországok képesek lesznek kölcsönösen előnyös megoldást találni a már több mint egy éve profitjaikat megterhelő piaci túlkínálatra.

Kétséges azonban, hogy a főként az észak-amerikai alternatív gázforrások megnövekedett termelése miatt telített piacra egymással versenyezve gázt eladni kívánó tagországok képesek lesznek-e megállapodásra jutni. Számos piaci elemző is csak “vitafórumnak” tekinti a szervezetet, amely – szerintük – soha nem lesz képes az OPEC-hez mérhető befolyásra szert tenni.

“Az elkövetkező öt évre vonatkozó előrejelzések meglehetősen aggasztóak, mivel csak vontatott ütemű növekedésre lehet számítani, és a kereslet csak 2013-ra érheti el a 2008-as szintet” – mondta Sakib Helil algériai energia- és bányaügyi miniszter.

Az európai kereslet 20 százalékát fedező Algéria az idén korábban arra szólította fel a szervezet tagjait, hogy összehangolt termeléscsökkentést hajtsanak végre a piaci túlkínálat megfékezésére, az európai gázárak csökkenésének megfordítása érdekében.

A szervezet korábban még soha nem tett kísérletet a termelés összehangolt csökkentésére, leginkább azért, mert a gázpiacot hosszú távú szállítási szerződések jellemzik, ami kevés mozgásteret hagy a termelőknek az árak szabadpiaci befolyásolására a kitermelt volumen módosításával.

Mivel az Egyesült Államok importgáz iránti étvágya alaposan megcsappant, a cseppfolyósföldgáz-exportőrök – Katar, Trinidad és Tobago, Egyenlítői Guinea – tankerei többségükben Európában kötöttek ki, lenyomva ezzel az árakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik