Gazdaság

Nem az oroszok spekulálnak Magyarország ellen?

Magyarország nem Izland, vagyis az oroszoknak nem áll érdekükben az ország instabilitása. A pénzügyi felügyelet az európai partnerekkel közösen nyomoz az OTP és a forint ellen támadók után, de az orosz szervezettől nem kapnak adatokat. A nagy befektetési alapok igazi forrásait csak azok vezetői ismerik.

Rögtön összeesküvés elméletek láttak napvilágot, amikor bejelentették, hogy az államcsőd szélén álló Izland több milliárd dolláros segítséget kér Moszkvától.

„Izland fontos lehet az oroszoknak az északi-tengeri talapzat olaja körüli nemzetközi sakkjátszmák miatt, de Magyarország nem jelent olyan sokat, hogy esetleges államcsődnél segítsenek, vagy hogy szisztematikus spekulációt indítsanak a gazdasági rendszer megdöntésére” – vélekedett egy neve elhallgatását kérő Oroszország szakértő az FN-nek. Hozzátette, hogy az energiaháborúban fontos szerepet játszó Déli Áramlat (az orosz gázvezeték) esetleges magyarországi szakasza nem értékeli fel Budapestet.

A szakértő szerint az oroszoknak nagy gondot okoz a vezeték Fekete-tenger alatti részének biztonságos megépítése, és a rendszerbe pumpált megfelelő mennyiségű gáz biztosítása (a közép ázsiai és a kaukázusi köztársaságokkal folytatott tárgyalások nyomán), Magyarország csak a sokadik szereplő ebben a játszmában.

Az energetikában folytatódik a térnyerés

A magyar Gazdasági Versenyhivatal egyébként nemrég adta áldását arra, hogy az orosz TTM (az állami tulajdonban lévő Rosatom vállalatcsoport tagja) megvásárolja a Ganz Gépgyár Holding Zrt. egyik leányát, a Ganz EK Kft.-t. Utóbbi környezetvédelmi technológiákkal foglalkozik, de a megállapodás értelmében megkapja a magyar cégcsoport vízigépek és atomerőművi berendezések gyártásához szükséges eszközeit. Hogy ez a lépés mennyire segíti energetikai függetlenségünk megőrzését, valóban nem versenyhivatali hatáskör.

A magyar állami szervek úgy gondolják, hogy szisztematikus koncepció áll a forint és az OTP részvények elleni folyamatos támadások mögött. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az európai kollégákkal és társszervekkel közösen nyomoz (akár titkosszolgálati eszközökkel is) a feltételezett tettesek után.

Először egy vezetői körlevélben adatszolgáltatási kötelezettséget kértek minden rövidlejáratú részvény- és kötvénypiaci ügylet után, vagyis az európai országok illetékes szolgálataitól megkapják a helyi befektetési bankok és tőzsdei cégek összes ügyletét.

A pénzügyi felügyelet bekeményít

A PSZÁF szankciókkal is élhet, azokkal a kereskedőkkel szemben, akik a piaci pánikok kihasználva összehangoltan intézték támadásaikat. A 100 milliós bírság mellett a felügyeletnek joga van a vezetők lemondatásához és az intézmények pénzpiaci engedélyének megvonásához is. Bizonyos spekulatív esetek kimerítik a Btk. több pontját is, ezért indokolt a titkosszolgálati eszközök (telefonlehallgatások, a gyanús pénzügyi vezetők követése stb.) alkalmazása is.

A hazai pénzmozgások elvileg tökéletesen követhetőek az úgynevezett GIRO rendszeren keresztül, és a részvényügyletek adatai is megvannak az elszámoló háznál (KELER). Jó néhány olyan befektető is van azonban a piacon – elsősorban a magántőke alapok és a kockázati-tőke kezelők egy része ilyen -, amelyek szinte követhetetlen forrásokkal dolgoznak.

Honnan jön a pénz?

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület adatai alapján, Magyarországon ma 10 százalék körül van az állami eredetű tőke a kockázati szektorban. Ennél jóval nagyobb, 20-30 százalék körüli az alapítványok és más befektetési alapok által kezelt pénzek aránya (a nemzetközi pénzmozgások gyakran négy-ötszörös áttételeken keresztül, földrészeket megjárva vándorolnak a forrástól, a végső befektetőkig). A nagyobb nyugdíj, egészségpénztárak, valamint a befektetési bankok tőkéi jelentik a maradék részt.

“Terület/Átjárás lezárva!”

„A mi üzletágunkban a bizalom a legfontosabb mérce” – hangsúlyozta a FigyelőNetnek a Crossroads Capital kockázati tőke társaság egyik vezetője. Hozzátette, hogy a források megtalálhatóak a honlapon. Arra a kérdésre, hogyan ellenőrzik forrásaikat, szinte mindegyik általunk megkeresett társaság vezetője ugyanazt a választ adta: tudják honnan jön a pénz, a bizalom mindennél fontosabb.

—-Zárt kapukat döngetnek az újságírók—-

A tőketulajdonosok egyébként teljesen szabadon dönthetnek arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e nevüket. A befektetési alapoknál többnyire semmilyen információt nem hoznak nyilvánosságra a forrásaikról. A FN például az EVM (korábban magyar vegyipari cég) új tulajdonosai ügyében nyomozott, de a Benson Oak Capital honlapján alig található információ a befektetési tevékenységről. Egy hollandiai rezidens is gyorsan elhajtotta a kérdezősködő újságírót, amikor a cég alaptőkéjének hátteréről érdeklődött.

Az interneten található azonban néhány érdekes információ. A cég vezetői közül többen is előszeretettel látogatták a biztonságpolitikai konferenciákat: az egyiken például Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök is jelen volt. A Benson alapítója, Gabriel Eichler egyébként korábban a Bank of America alelnöke volt.

Független kutatóintézetek?

Nemcsak a tőzsdeguruk vannak hatással egy ország devizájára és a nemzetközi hitelminősítő ügynökségek megítélésére, amelyek alapvetően befolyásolják az állampapírok után fizetett kamatokat. A nemzetközi gazdasági kutatóintézetek elemzései is gyakran a porba tudnak dönteni még egészséges gazdaságokat is.

Az elmúlt hetekben a Global Insight (GI) nevű amerikai agytröszt az elsők között volt, amely Magyarországot egy kategóriába sorolta Ukrajnával és Venezuelával, ami a bankrendszer és az egész gazdaság stabilitását illeti. A részletesebb anyagukban már nem szereplő visszásságokat nyelvi-szerkesztési bravúrral terjesztették ki Magyarországra is.

A GI mögött egyébként tavaly óta egy olyan kutatóközpont áll, amely az amerikai szövetségi kormánynak is készít gazdaságpolitikai elemzéseket, de tevékeny a biztonságpolitikai és egyéb területeken is. Arról nem tettek közzé információkat, hogy ezen utóbbi elemzéseket kiknek készítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik