Gazdaság

Nem féltik a magyar bankrendszert

Stabilnak minősítette a hazai bankrendszert Simor András jegybankelnök a nemzeti bank csütörtöki konferenciáján. Gyurcsány Ferenc úgy véli, a szociális piacgazdaság egyik modellje került válságba az Egyesült Államokban.

A magyar pénzügyi rendszer stabil, mert tőkeerős, jól működő bankok alkotják, de a fogyasztók pénzügyi tudatossága fejlesztésre szorul – mondta Simor András, az MNB elnöke a Tudatos Pénzügyekért elnevezett konferencián Budapesten csütörtökön.

Úgy vélte, a lakosság pénzügyi kultúrájának elmélyítése hozzájárulhat az ország pénzügyi stabilitáshoz is. Ehhez megfelelő oktatási rendszer és a szereplők együttműködésén túl nemzeti stratégia kidolgozása is szükséges.

Gyurcsány Ferenc a konferencián azt mondta: nem igaz, hogy a mostani pénzügyi krízis a szociális piacgazdaság halálát jelenti. „Amit látunk, az a szociális piacgazdaság több, versengő modelljei egyikének messze ható válsága”. „Hiszek a piacokban, de emellett bízom az állami szabályozás és felügyeleti tevékenysége fontosságában, és tudom, hogy siker csak aktív, hatékony együttműködés mellett érhető el piaci szereplők, társadalmi szervezetek és állami intézmények között”.

Gyurcsány Ferenc a kialakult pénzügyi válság fő felelősei közé sorolta a pénzügyi intézményeket, hitelminősítőket, könyvvizsgálókat és hangsúlyozta, hogy a felelősség nem osztható meg egyenlő arányban hitelezők és a hitelt felvevők között.

Globális piacon a felügyeletnek és a szabályozásnak is globálisnak kell lennie. Európai intézményekre és a mainál erősebb európai hatósági szabályozásra van szükség – hangsúlyozta. Hozzátette: a tisztességes megoldás nem a nemzeti pozíció védelme, hanem a nemzeti szuverenitások összegzése, ezért Magyarország meg fogja ismételni erre vonatkozó korábbi javaslatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik