Gazdaság

Terjed a válság és a pánik

Az amerikai pénzpiacokat a 30-as évek óta a legmélyebb válság sújtja, és még nem látni a végét; a 13 hónapja kezdődött pénzügyi krízis ráadásul új, az eddiginél sokkal veszélyesebb fázisba lépett - figyelmeztetett a csütörtöki The Wall Street Journal.

A tekintélyes gazdasági napilap cikke szerint elpárolgott az a remény, hogy a károkat arra a maroknyi pénzintézetre lehet korlátozni, amelyek rosszul kalkulálva jelzáloghitelekre építettek.
Az eredetileg a nem elsődleges jelzálogpiaci kört érintő zavarok már kiterjednek a származtatott termékekre, köztük az AIG biztosító által eladott hitelbiztosításokra (CDS).

A következmények “világosak és brutálisak” a késlekedő vállalatok számára: a zuhanó részvényárfolyamok és a megijedt hitelezők a bajba jutott cégeket még mélyebbre taszítják.

A legnagyobb krízis

Azok a várakozások, hogy a válság hamar véget érhet, eltűntek – állapította meg a The Wall Street Journal.

Csak esés a tőzsdéken (Fotó: EPA)

Csak esés a tőzsdéken (Fotó: EPA)

“Ez a legnagyobb krízis a nagy válság óta, ehhez kétség sem fér” – idézte a lap Mark Gertlert, a New York-i Egyetem közgazdászát, hozzátéve, jó hír viszont, hogy rendelkezésre állnak olyan kezelési mechanizmusok, amelyek annak idején nem léteztek.

Nem nyugtatta meg a piacot az AIG kisegítése

Az újság megjegyezte: miközben a kormány azt remélte, hogy az AIG államosításával megállíthatják a pénzügyi pánikot, a tőzsde nyersen válaszolt, a részvények szerdán meredeken zuhantak, az arany ára pedig unciánként 89 dollárral növekedett. A befektetők azt találgatják, melyik a következő megmentendő cég a pénzügyminisztérium és a Fed listáján. A lap szerint nem kizárt, hogy mostantól hetente fognak következni az újabb és újabb pénzügyi melodrámák, és minden egyes cégösszeomlással erősödni fog a félelem, kiterjed a pánik.

A The Wall Street Journal szerint a szövetségi tartalékbankrendszer előbb-utóbb ki fog fogyni a pénzből és nem lesz képes több cégátvételt finanszírozni. Az utóbbi napok fejleményeinek az újság szerint az a nagy kérdése, hogy mibe fognak kerülni a szövetségi tőkeinjekciók; ez attól függ, hogyan teljesít majd az eddig államosított három intézet, az AIG biztosító és a 10 nappal korábban kisegített Fannie Mae és Freddie Mac jelzáloghitelező.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik