Gazdaság

Holdsátor

Nem telt el sok idő azóta, hogy Bush amerikai elnök 2004-ben bejelentette, az Egyesült Államok 2020-ig visszatér majd a Holdra, s az Egyesült Államok űrkutatási hivatala, a NASA máris a terv megvalósításán dolgozik.

A munka során a kutatók egyebek közt olyan megoldásokat keresnek, amelyek az űrhajósok elszállásolását segíthetik égi kísérőnkön. E célra szerintük pedig nem fontos szilárd falakkal rendelkező építményeket fejleszteni, úgy vélik, a könnyű sátrak is megfelelő védelmet nyújthatnak a zord körülmények között.

Az űrsátrat a Földön is használatos családi túrasátrakhoz hasonló kivitelben tervezték, csak éppen jóval tartósabb anyagból, és úgy, hogy az önállóan felfúvódva pillanatok alatt felállítható. A 2,5 méter belmagasságú, 35 négyzetméteres hasznos belső területű kuckóba világítást, fűtést és az asztronauták hordozható laboratóriumának működéséhez szükséges villamos hálózatot is beépítik, s e rendszereket egy szintén a ponyvák alá elhelyezett reaktorról táplálnák. A sátor különböző prototípusait a NASA szakemberei a Holdnál alig kevésbé barátságtalan téli Antarktiszon tesztelik majd először élesben, ahol többek között ellenőrzik lég- és hőszigetelő tulajdonságait, illetve a viharokkal szemben mutatott ellenállását is.

Az elképzelések szerint a 2020-ig tervezett holdutazás során a sátrak az űrhajósok első, ideiglenes szállásaként, egyfajta bázisként szolgálnának, amíg szilárd és tartós telepet építenének. A hordozható kuckókat ezután a különböző, az állandó kolóniától messzebbre tervezett expedíciók során alkalmaznák – a koncepció sikere esetén akár más, az emberiség által később meglátogatandó égitesteken is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik