Gazdaság

A Pannon Puma ugrani készül

Ismert magyar üzletemberek és politikusok készülnek magánvagyonukból életbiztosítót gründolni - kérdés, milyen terméket akarnak értékesíteni és milyen ügynökhálózattal.

Öt fontos változást emelt ki a napokban az egyik hazai biztosítótársaság vezetője, amikor a következő időszak rendjeiről tartott előadást a cég alkalmazottai előtt. A hallgatóság számára ezek közül bizonyára nem okozott nagy meglepetést, hogy a főnök felhívta a figyelmet az egészségbiztosítási reformra, az üzletkötők végzettségére vonatkozó előírásra, valamint az újabb bankbiztosítók megjelenésére. Azt is már régóta lehet tudni, hogy az élet üzletág piacvezetőjénél fontos személyi változás várható: Bordás György, az ING Biztosító vezére jövőre nyugdíjba megy. Az ötödik figyelemre méltó tényező ugyanakkor egy új, és nem is akármilyen konkurens megjelenése: biztosítói berkekben immár tényként kezelik, hogy ismert magyar üzletemberek és politikusok saját pénzükből gründolnak egy vadonatúj biztosítótársaságot, a Pannónia Magyar Nemzeti Biztosítót.


A Pannon Puma ugrani készül 1

A Figyelő értesülései szerint az illusztris befektetői kör (a névsort lásd külön) a 2,0-2,5 milliárd forintnyi alaptőkét magánvagyonából dobja össze, de feltűnik a tulajdonosi körben a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Lehman Brothers is.

A Pannónia Biztosító megalapításának tervét a résztvevők kérdésünkre általában nem erősítették meg, de nem is cáfolták, s akadt, aki egyáltalán nem válaszolt. Járai Zsigmond, aki információink szerint a felügyelőbizottság elnöke lehet, annyit viszont elárult, hogy valóban egy biztosítós projekten dolgozik. Biztosítói körökben közben többen már azt is tudni vélik, hogy a cég alapítási kérelmét még ebben a hónapban be akarják adni tulajdonosai, sőt, terveik szerint 2008. január elsején el is indítanák a céget. Igaz, ehhez tövig kell nyomni a gázpedált, mivel a tapasztalatok szerint egy biztosítótársaság alapítása, a szükséges engedélyek beszerzése és az egész jogi procedúra lezavarása fél évbe is beletelik. Csak egész ritka és ideális esetben fordult elő, hogy 3-4 hónap alatt tető alá hoztak egy társaságot.


A Pannon Puma ugrani készül 2

Vízi E. Szilveszter. A nagy nevek eladják a terméket.

Az engedélyezést, két lépcsőben, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) végzi. Az alapítási kérelmet a jogszabály szerint 90 nap alatt kell elbírálnia, bár ezt általában rövidebb idő, 30-45 nap alatt is megteszi. Ugyancsak 90 napja van a hatóságnak arra, hogy meghozza a tevékenységi engedély kiadásáról szóló határozatát. Ennek az engedélynek a kiadása általában hosszabb időt vesz igénybe, rendszerint 60-75 nap is eltelik, mire a tulajdonosok kezükbe kapják az engedélyt – tudtuk meg a felügyelettől.

Lapunk információi szerint egyébként heteken belül kijöhet a felügyeleti határozat egy másik magyarországi cég biztosítóalapításáról is. Emellett úgy tudjuk, hogy a kérdés újra napirendre került az utóbbi évek legsikeresebb alkuszcégénél, a főként befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítások eladásával kaszáló Brokernetnél is. Ez pedig a Pannónia szempontjából is érdekes lehet. A Brokernetből ugyanis tavaly kivált a legsikeresebb értékesítési vezető, Balázs Attila és stábja, mintegy 150 üzletkötő. A kiválás okairól többféle magyarázatot is lehetett hallani. Ezek egyike szerint a stratégiai-koncepcionális nézetkülönbség része volt, hogy a „régi” brokernetes vezetők a saját biztosítóalapítás mellett kardoskodtak, Balázs pedig úgy vélte, ebben az esetben nem tudná a cég hitelesen képviselni függetlenségét és mindig az ügyfélnek legjobb módozatot ajánlani a saját biztosító terméke helyett.


A Pannon Puma ugrani készül 3

Járai Zsigmond. Felügyelő Bizottsági elnök lehet.


A kiugrott alkusz azóta megalapította cégét Bridge Hungary néven, s érdekes kérdés, hogy a Pannónia Biztosító vajon melyik „Brokernet-ággal” szerződik majd le. Életbiztosítóként nagy valószínűséggel nem teheti meg ugyanis, hogy egyikkel sem. Mindenesetre a Pannónia alapítói között egyetlen biztosítási szakember neve szerepel, Horváth Béláé, ő pedig az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatójaként az akkor még egységes Brokernettel szerződött le. S az együttműködés igen jól sikerült: jórészt a brokernetes eladások nyomán az idei első félévben az új szerzéseket tekintve az Aviva az első helyen végzett a piacon. A szakember lapunk múlt heti számában ugyanakkor kifejtette: szakmai tévedésnek tartja, hogy a viszonylag fejletlen biztosítási piacra ráeresztették a unit-linked biztosításokat (Figyelő, 2007/35. szám). Érdekes kérdés tehát, milyen termékekkel rukkol majd elő a Pannónia. Szakmai körökben azt tartják, hogy ha csak simán beáll a sorba, és a Brokernettel szerződve mezei unit-linked biztosítást árul, nagyot nem tud hasítani a piacból. Logikusabb feltételezés, hogy valami újdonsággal készül és Balázs Attila cégével szerződik majd le.

S hogy meg tudja-e – vagy egyáltalán akarja-e – törni a piacon a befektetési biztosítások egyeduralmát? Elemzők szerint az életbiztosítási szegmensben dúló öldöklő verseny ellenére is van még bőven hely ezen a piacon. A magyar lakosság még mindig a fejlett országokban megszokott érték töredékét költi csak biztosításra, s ez hosszabb távon bizonyára változik majd. A siker kulcsa továbbra is az értékesítés, emellett a Pannónia leendő termékeit már a biztosító neve és befektetői névsora is jól eladhatja. Több forrásunk is úgy véli: a széles társadalmi kapcsolatokkal rendelkező tulajdonosokkal a háttérben a Pannónia Biztosítónak megvan az esélye arra, hogy sikeresen építse ki hídfőállásait.


Színesedő mezőny

Az idén eddig egy új biztosító, az AIM Általános Biztosító Zrt. kezdte meg működését. A ciprusi bejegyzésű Maclerdale Ltd. 100 százalékos tulajdonában álló cég stratégiájáról Bóné Krisztina vezérigazgató korábban azt mondta a Figyelőnek, hogy nem kívánnak beállni a nagy cégek sorába, inkább egyedi „résterméket” dolgoznak ki és dobnak piacra. Október elsején lép piacra az MKB Általános Biztosító és az MKB Életbiztosító. Az 50 százalékban a Versicherungskammer Bayern (VKB), 25-25 százalékban a BayernLB és az MKB Bank tulajdonában álló társaságok egy lakáshitellel kombinált, lépcsőzetes szolgáltatású, illetve egy klasszikus életbiztosítással, valamint egy lakásbiztosítással kezdik majd meg működésüket. A termékeket eleinte csak az MKB Bank 70 fiókjában értékesítik, jövőre azonban újabb csatornákat is bevetnek. „Három év múlva nincs kizárva, hogy belefogunk egy saját ügynökhálózat kiépítésébe is” – avat be terveibe Raveczky Zsolt, a biztosítók vezérigazgatója. A zöldmezős beruházással alapított cégek általában 5-6 év alatt érik el a nullszaldót – addig folyamatos finanszírozásra szorulnak -, mivel azonban a MKB cégei a bank hálózatára és infrastruktúrájára épülnek, esetükben ez akár 3-5 év alatt is bekövetkezhet. Sőt – mint Balogh Imre, az MKB Bank vezérigazgató-helyettese korábban a Figyelőnek elmondta – a társaságok a „szokásos” 15 év helyett 10-12 év alatt meg is termelhetik a befektetés értékét.



A Pannónia alapítói

A Figyelő értesülései szerint, amelyeket az érintettek nem erősítettek meg, de nem is cáfoltak, az alábbi magyar üzletemberek és közéleti személyiségek is megtalálhatók majd a Pannónia Magyar Nemzeti Biztosító alapító tulajdonosai között:
● Horváth Béla, az Aviva Életbiztosító Zrt. volt elnök-vezérigazgatója ● Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank előző elnöke, volt pénzügyminiszter ● Kieselbach Tamás galériatulajdonos ● Korányi G. Tamás, a Napi Gazdaság főszerkesztője ● Martonyi János volt külügyminiszter ● Móricz Gábor, a ConCorde Értékpapír Zrt. felügyelőbizottságának elnöke ● Straub Elek, a Magyar Telekom Nyrt. korábbi elnök-vezérigazgatója ● Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke ● Vízi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke

Ajánlott videó

Olvasói sztorik