Gazdaság

Honnan jön az olajcégek profitja?

KÉT FŐ ÜZLETÁG. Az olajcégek eredményük döntő hányadát a kitermelési és a finomítási-kereskedelmi tevékenységen realizálják. Ezeket azonban általában gáz- és vegyipari divízióval egészítik ki. A kitermelési üzletág profitját elsősorban az olajárak és a dollárárfolyam mozgása határozza meg.

A RÉGI MÉG JOBB. A növekvő olajárak folytán az elmúlt időszakban azon lelőhelyek kiaknázása is gazdaságossá vált, amelyekkel korábban nem foglakoztak az olajcégek, az ezeken a mezőkön realizált profit azonban – a magasabb kitermelési költségek miatt – alacsonyabb, mint a korábban megnyitott mezőkön. A dollár gyengülése azonban a Mol számára kedvezőtlen, hiszen a forintban kimutatott profitot csökkenti.

ÉDES VAGY SAVANYÚ? A finomítás-kereskedelem üzletág profitját mindenekelőtt két tényező, a finomító árrés, valamint az édes és savanyú (könnyű vagy nehéz) kőolaj közötti árkülönbség határozza meg. A finomítói árrések átlagosnál magasabb szintje az olajtermékek iránti megnövekedett kereslet nyomán kialakult szűkös kapacitások következménye. A kétféle olajtípus közötti árkülönbséget pedig a minőségbeli eltérés indokolja. Ez utóbbi differencia növekedése azon olajcégek számára pozitív tényező, amelyek a magas kéntartalmú, savanyú olajat dolgozzák fel, termékáraikat viszont az alacsony kéntartalmú édes olajtermékek árához kötik; ilyen a Mol is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik